Hoop in bange dagen voor cultuurinstellingen die buiten de subsidieboot zijn gevallen: er is een welwillende anonieme donateur in het spel. Dat vertelt wethouder Said Kasmi woensdagmiddag tijdens een debat over de cultuursubsidies. Een anonieme donateur zou Sinfonia, het orkest dat niet in het Cultuurplan werd opgenomen, voor de komende vier jaar hebben gered. Maar daar blijft het niet bij; de donateur wil misschien nog meer instanties helpen. En dus kijken in nood verkerende cultuurinstellingen, zoals Productiehuis Flow en Hiphop In Je Smoel, al watertandend toe.
Urenlang debatteren de gemeenteraad en cultuurwethouder Kasmi over het Cultuurplan, wanneer laatstgenoemde plots met opvallend nieuws komt. Een donateur die anoniem wil blijven, heeft Sinfonia gered. Het orkest kreeg een negatief advies en zou dus geen subsidie ontvangen. Maar een gulle gever heeft ervoor gezorgd dat ze ook de komende vier jaar kunnen blijven bestaan. De ontstane paniek in de tent maakt daar plaats voor anonieme monnies in the bag. Mooi nieuws voor Sinfonia, maar tegelijkertijd erg verrassend. “De raadsleden vallen bijna van hun stoel van verbazing”, schrijft Herman Vriend voor Rijnmond.
Cultuurinstellingen die in het huidige Cultuurplan geen subsidie krijgen toegewezen, kijken nu met grote ogen toe. De donateur zou namelijk bereid zijn nog meer cultuurinstanties te helpen. Volgens Rijnmond zou Stichting Droom en Daad, een stichting van miljardairsfamilie Van der Vorm die kunst en cultuur in de stad ondersteunt, achter de donatie zitten. OPEN Rotterdam heeft dit nagevraagd bij de stichting en wacht nog op reactie.
Spanning en verbijstering
Dit nieuws geeft plots een nieuwe dimensie aan de strijd om cultuursubsidie. Wie zou deze anonieme donateur nog meer willen helpen? “We wachten in spanning”, reageert Dave Van der Heijden van Hiphop In Je Smoel. “Het is goed om te zien dat de wethouder aan de achterkant bezig is om te kijken of ergens nog budget vandaan kan worden getoverd. We hebben geen idee of deze anonieme donateur ons platform in het vizier heeft. Stiekem hopen we daar wel op natuurlijk. Pas wanneer echt alles duidelijk is, kunnen we concluderen of deze hoop terecht was of niet. Misschien is het wel het uitstellen van een teleurstelling.”
Ook Mich Simon (Y.M.P.), zakelijk en artistiek leider van Productiehuis Flow, strijdt voor een subsidie. “We zijn verbijsterd over die donateur. Dat zag niemand aankomen. We geloven wel echt dat de wethouder achter de schermen zijn uiterste best doet om nog iets voor de cultuurinstellingen te betekenen. Aan de andere kant: als de wethouder echt iets had willen doen, dan was dat voor Charlois wel gebeurd. De verdeling van de subsidies is scheef. Al jaren wordt Zuid aangeduid als een regio die meer aandacht verdient, en nu is er geen budget voor Zuid. Dat is onbegrijpelijk.”
Positief gevoel
Dave en Mich kijken met een optimistische blik vooruit. “We zitten altijd positief in de wedstrijd”, vertelt Mich. “Het is mooi dat er een donateur is die de cultuursector wil helpen. Tegelijkertijd is het niet zijn verantwoordelijkheid, maar die van de gemeente. Alle hulp is welkom, maar je wil een cultuurplaninstelling worden, met of zonder donateur.”
Said Kasmi laat zijn definitieve besluit over de cultuursubsidies weten op uiterlijk 23 oktober. “We zitten in de wachtstand”, zegt Dave van Hiphop In Je Smoel. “Het debat wat we woensdag hebben gezien, maakt ons hoopvol. Veel partijen hebben ons platform aangehaald en benadrukt dat wij het zonder subsidie erg zwaar zouden treffen. Voor mijn gevoel waren alle partijen het met elkaar eens, over dat er bepaalde dingen niet goed zijn gegaan bij het opstellen van het advies. Ook dat er een donateur is, is goed nieuws. Laten we daarom positief zijn. Maar voor slingers is het nog veel te vroeg.”
In juni 2024 stond Mich al eens voor het stadhuis om voor de cultuursector op te komen. Ook toen zag hij al wat de consequenties kunnen zijn van de geplande cultuurbezuinigingen van de gemeente.