Riolering in Bloemhof is verzakt, kosten aansluiting voor woningeigenaren

Niet alleen woningen zijn aan het wegzakken door de bodemdaling in Bloemhof, ook het riool is verzakt. Het rioleringsstelsel, dat elke 50 jaar moet worden vervangen, kan daardoor niet op de normale manier worden aangepakt. De kosten voor eventuele oplossingen, zoals het (opnieuw) funderen of omhoog brengen van verzakte woningen, zijn voor de woningeigenaren.

De verzakkingen in Bloemhof komen doordat de huizen daar niet op heipalen zijn gebouwd. In de jaren ‘20 en ’30 van de vorige eeuw moesten er snel goedkope huizen komen voor arbeiders, waardoor de heipalen werden overgeslagen. Het riool blijkt nu ook verzakt te zijn.

Bij het vervangen van het riool moet doorgaans een helling (ook wel afschot) worden aangebracht, waarbij straten en trottoirs worden opgehoogd. In Bloemhof zorgt dit voor problemen voor de rioolaansluiting van de verzakte panden. “Door het ophogen van de riolering kan in sommige gevallen de riolering hoger komen te liggen dan de woonaansluiting. Het afvalwater kan daardoor niet meer afstromen naar het gemeentelijk rioolstelsel”, laat de gemeente weten. Ook kan de straat hoger komen te liggen dan de ingang van de verzakte woningen. De toegang van de woningen zou dan worden belemmerd.

De gemeente stelt dat het (opnieuw) funderen en/of het omhoog brengen van verzakte woningen oplossingen kunnen zijn voor de problemen. “Dit kan alleen wel technisch uitdagend en zeer kostbaar zijn. Bovendien kan dit alleen als alle andere woningen uit het bouwblok hieraan meedoen”, schrijft de gemeente. Er zijn daarnaast nog meer uitdagingen, zoals het wegwerken van achterstallig onderhoud, de energietransitie en verduurzaming. Volgens de gemeente is het belangrijk dat woningeigenaren van deze uitdagingen op de hoogte zijn en op basis daarvan een ‘economisch verantwoorde’ beslissing nemen.

Wel laat de gemeente weten dat het een gedeeld probleem is, zowel van de gemeente als van de woningeigenaren. Maar in Nederland is uiteindelijk een woningeigenaar verantwoordelijk voor zijn of haar woning. “Dit geldt ook voor de problemen door bodemdaling”, schrijft de gemeente. Dat betekent dat de kosten voor de woningeigenaren zelf zijn. “De gemeente kan dit helaas niet voor de eigenaren oplossen.” Wel gaat de gemeente met eigenaren in gesprek om samen een oplossing te zoeken. Er worden onder andere inloopbijeenkomsten, webinars en straatgesprekken georganiseerd.