Series van OPEN Rotterdam/
Rotte Deuntjes

De haven, Feyenoord, niet lullen maar poetsen, dat is waar veel mensen aan denken als ze Rotterdam horen, maar ook muziek is onlosmakelijk verbonden met de stad. Ieder genre heeft een eigen podium en de diverse nationaliteiten in onze stad verweven hun culturele roots met de beat van de Maasstad. In de tiendelige podcastserie Rotte Deuntjes interviewt Sherill Samson programmeurs van de diverse podia in de stad en verschillende artiesten. Wie zijn zij? Wat hopen zij te bereiken met hun muziek of podium? Hoe zijn zij het rampjaar 2020 doorgekomen?

Bird

Het spits wordt afgebeten door Nina Hooimeijer (mede-eigenaar) en Philip Powell (artistiek directeur) twee van de vier drijvende krachten achter jazzclub Bird in de Hofbogen, op de grens van het centrum en Rotterdam-Noord. Een podium, club en restaurant in de stad gericht op zwarte muziek. “Dit is voor mij sowieso een bijzondere plek”, vertelt Philip “want mijn ouders hebben elkaar lang geleden in de Hofbogen ontmoet.”

Thomaz& The Missing Slippers

Voor de stoere rockers van JC & The Missing Slippers was 2020 best fijn als interval jaar. “Ik en Niek hadden hierdoor de tijd om onze studio te verbouwen”, vertelt frontman Fabio Thomaz. De band maakt garagerock en is al jaren een graag geziene gast op menig festival. Dit genre is het in het buitenland populairder dan in Nederland. “Ik hoop ook dat we volgend jaar op festivals in Italië en Spanje kunnen staan”, aldus één van de drie drummers van de band Bart. Fabio nam de nodige muziek mee naar de studio, maar waarom koos hij onder meer voor Taste Of The Same van The Bad Seeds en de Gary Wrong Group? Dat hoor je in deze afleveringr van Rotte Deuntjes.

Rotown, Minke Weeda & Stephan Maaskant

Minke Weeda was jarenlang een vaste bezoeker “Nog net niet vanaf het begin, maar toch al zeker bijna dertig jaar”, vertelt ze. Inmiddels is ze al enkele jaren de directeur. Volgens haar is het heel duidelijk waarom Rotown het al die decennia heeft volgehouden. “Het is een constante stroom geweest van goede programmeurs, die duidelijk de tijdsgeest goed aan hebben gevoeld en mee veranderde en achter de schermen klopte het ook altijd.” Programmeur Stephan Maaskant beaamt dat. “Bands die Rotown eigenlijk ontgroeid zijn, de capaciteit van 250 man eigenlijk zijn ontgroeid, komen toch graag hier terug, omdat ze hier warme herinneringen aan hebben.”

De Matrix, Yasar Saka & Serpil Ozturk

In het centrum van de stad, tussen de Oude Binnenweg en de Van Oldenbarneveldstraat, zit één van de oudste podia van de stad; De Matrix. En nee, de naam is geen verwijzing naar de film uit 1999, want zoals gezegd, gaat het hier om een meer dan vijftig jaar oude locatie namelijk uit 1966. Een naam die destijds is verzonnen door gereformeerde jongeren. Inmiddels is het een podium voor wereldmuziek. Een rare term trouwens, wereldmuziek, vindt programmeur Yasar Saka. “Is die andere muziek dan niet van deze wereld? Is Beethoven van Mars en ABBA van Jupiter of zo? Volgens mij heeft het een nare bijsmaak. Meestal gaat het om volksmuziek.”

Marjolein Meijers

In deze eerste aflevering van 2021 is Marjolein Meijers te gast, een muzikant die het water van de Maas nog net niet door de aderen heeft stromen. Ze studeerde klassiek gitaar aan het conservatorium en bespeelt sindsdien bijna ieder snaarinstrument, en ondanks dat ze klein van stuk is, speelt ze ook nog eens de basgitaar. Ze zit al meer dan 42 jaar in het vak, ze werd bekend als de ene helft van het populaire duo, De Berini’s, maakte ook theaterprogramma’s met Jan Rot en treedt momenteel op met haar eigen band, hoewel momenteel….. vanwege corona stopte de optredens, ook voor haar. Ze trad minstens honderd keer per jaar op. In 2019 besloot ze dus dat ze het rustiger aan wilde doen. “Sorry jongens het komt door mij, ik wenste mezelf een jaar rust, dus die hele corona komt door mij”, vertelt ze onder meer. Wat heeft zij gedaan om het jaar door te komen? En waar kijkt ze het meest naar uit in dit nieuwe jaar

Black Cadium

Mike Richards en Joginda Macnack oftewel het danceduo Black Cadmium brengt met hun zwoele, donkere beats een eerbetoon aan de oorspronkelijke sound van de dance. En dat geluid slaat kennelijk aan, want hun ep Chemistry werd lovend ontvangen door toonaangevende tijdschriften als The New Yorker en dj Magazine. Deze Surinaamse Rotterdammers nemen ons mee terug naar de jaren negentig van de vorige eeuw, toen Rotterdam nog een stad van naam was als het ging om dance. “De eerste stapjes die ik zette als het ging om uitgaan was Colors”, vertelt Joginda. Voor Mike begon het later. “Tijdens mijn werk als glazenophaler in de Now & Wow, stond ik soms echt te genieten van de muziek.” Hij raakte bevriend met Joginda en na het stappen, was het plaatjes draaien bij Jo en zo leerde Mike beats mixen.

Baroeg

Die springplank functie is erg belangrijk voor Baroeg vertelt Leon van Rijnsbergen de programmeur en directeur van Baroeg. “We willen graag het grote talent van de toekomst boeken en dat is wel een uitdaging.”

Suzanne Lubrano

Edwin van der Toolen

In de voorlaatste aflevering van deze serie van Rotte Deuntjes maken we er een feestje van! Edwin van der Toolen komt langs! Een Oer-Rotterdamse feestzanger, die begon in een boyband, vervolgens zijn sporen verdiende met live optredens in kroegen in het land, dankzij een gewonnen wedstrijd mocht optreden met de Toppers en jaarlijks Club Thalia helemaal uitverkocht krijgt en daar een enorm feestcafé van maakt!

Thys Boer & Thomas Harteveld

In de tiende en (voorlopig??) laatste aflevering van deze eerste reeks van Rotte Deuntjes eindelijk een langer gesprek met één van de vaste waardes van de serie Thomas Harteveld van 3voor12 Rotterdam. Hij had altijd een fijn nieuwtje paraat over de Rotterdamse uitgaansscene en werd zelfs met luid gejuich ontvangen! En natuurlijk heeft hij nieuws, over crowdfundings bijvoorbeeld, want de horeca en dus ook het nachtleven ligt al bijna een jaar stil en Rotterdammers kunnen ervoor zorgen dat hun favoriete plek ook na de maatregelen kan blijven bestaan.

Bird…

Thomaz& The Missing Slippers…

Rotown, Minke Weeda & Stephan Maaskant…

De Matrix, Yasar Saka & Serpil Ozturk…

Marjolein Meijers…

Black Cadium …

Baroeg…

Suzanne Lubrano…

Edwin van der Toolen…

Thys Boer & Thomas Harteveld…