Rotterdam Architectuur Maand bouwt drijvende festivallocatie in de Maashaven

Het festivalhart bestaat uit drie drijvende bakken; in de ene bak kunnen bezoekers naar lezingen, films en andere evenementen en de andere bak staat in het teken van urban sports. “De belangrijkste reden is het festival Zomer op Zuid”, vertelt organisator Barbara Luns van de Rotterdam Architectuur Maand.

Volgens Barbara is er gekozen voor een urban sports bak, omdat Rotterdam een plek is voor urban sporters om samen te komen: “Rotterdam heeft veel plekken die de stad eigen maken en dat is interessant voor urban sporters. Dit is zo’n nieuwe plek. Wij vinden het als organisatie heel belangrijk hoe het eruit komt te zien, omdat we ook zo’n plek willen realiseren in het nieuwe Nelson Mandela stadspark.”

In de drijvende bakken kunnen bezoekers verschillende sporten beoefenen zoals: de sport calisthenics – een sport waarbij je voornamelijk traint met eigen lichaamsgewicht (red.) en freerunning– een sport waarbij je zo sierlijk mogelijk van het ene obstakel naar het andere obstakel springt (red.) De bakken zijn met elkaar verbonden door middel van een loopbrug. Het drijvend hart is een concept van het Rotterdamse architectenbureau Studio Marco Vermeulen en de urban sports bak wordt ingericht in samenwerking met ontwerper en freerunner Onur Eren.

De Zomer op Zuid
Volgens Barbara is er gekozen voor de Maashaven locatie vanwege meerdere redenen. Maar de belangrijkste reden is het festival Zomer op Zuid: “Wij werken samen met verschillende makers en culturele programmeurs van Zuid. De Rotterdam Architectuur Maand krijgt de eer om Zomer op Zuid te openen.” Tijdens Zomer op Zuid zullen bezoekers van juni tot en met september de culturele rijkdom van Zuid in zijn volle omvang en veelzijdigheid beleven.

Nelson Mandela stadspark
Met het drijvende festivalhart wil de RA een brug slaan tussen de verschillende ontwikkelingen die spelen rondom de Maashaven zoals het nieuwe Nelson Mandela stadspark. Dit park is op dit moment in ontwikkeling en moet zo’n tien voetbalvelden groot worden. “Het Nelson Mandelapark is een investering door de gemeente Rotterdam. Het park zal pas over vijf jaar klaar zijn, maar het is interessant om het park nu al samen met de stad wat meer vorm te geven.”

Leuke ervaring
De RA is het grootste architectuurfestival van Nederland dat gaat over de toekomst van de stad. Iedere editie is er een nieuwe locatie voor het festivalhart. Het festival is toegankelijk voor iedereen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur. “Het festival trekt voornamelijk mensen die een leuke ervaring hebben met de architectuur. Het is een unieke kans om een hele andere maat en schaal te ervaren”, aldus Barbara.