Series van OPEN Rotterdam/
Rotterdam Architectuurprijs

De juryselectie van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is bekend. Van 28 april tot en met 31 mei kan iedereen stemmen op de tien gebouwen die kans maken op de prijs. Ook de beste stem-motivatie ontvangt een erkenning. De jury heeft tien diverse projecten geselecteerd. In tien korte reportages hebben wij de gebouwen in beeld gebracht. Daarnaast spreken we de architecten en de gebruikers. Welk gebouw moet volgens jou winnen?

Rechthuislaan, Katendrecht

Woningen die met hun kunststof kozijnen en trespa panelen het stigma van sociale huur droegen, zijn met respect voor historische lagen en kwaliteiten gerenoveerd.

Keilepand

Pakhuis uit 1922 in Makers District werd verbouwd tot activity-based verzamelgebouw waarvan de gebruikers – van bierbrouwer tot IABR – de toekomst vormgeven.

Tuin van Noord

Negentiende-eeuws gevangeniscomplex werd getransformeerd tot beschutte, groene woonenclave met een grote variatie aan woningen, verbonden met de omgeving.

Little C

Geïnspireerd op The Village in New York verrees hier een samenhangend stedelijk milieu van straten, pleintjes en woongebouwen met een hoge dichtheid en fijne korrel.

Samenbouw Overtuin

Dit samenbouwproject is een gevarieerde kleinschalige woonbuurt waarin het collectief van bewoners kan profiteren van een gezamenlijke tuin in het hart.

Theater Zuidplein

Deze eyecatcher in Hart van Zuid biedt met bibliotheek, horeca en vooral state-of-the-art theater-omgeving een plek voor ontmoeting en culturele uitwisseling.

Het Epos

Deze school uit 75 prefab houten volumes kan gemakkelijk worden gedemonteerd, vergroot en uitgebreid, en combineert circulariteit met architectonische aandacht.

Maaspoints: Water Woud

Uitkijkpunt op Brienenoordeiland, een bijzondere plek langs de Maas, maakt het mogelijk de relatie tussen stad en rivier en tussen mens en natuur te beleven.

The Muse

De architecten zelf namen het initiatief voor deze markante toren in het up-and-coming Maritiem District voor comfortabel, hoogstedelijk wonen in een community.

VORM Kantoor

Monumentaal gebouw van Hugh Maaskant werd getransformeerd tot kantoor met toevoeging van 800m2 extra vloeroppervlak via een plug-in optopping.

Rechthuislaan, Katendrecht…

Keilepand …

Tuin van Noord…

Little C…

Samenbouw Overtuin…

Theater Zuidplein…

Het Epos…

Maaspoints: Water Woud…

The Muse…

VORM Kantoor…