Rotterdam eerste stad met gratis tampons en maandverband op scholen: ‘Echt geweldig nieuws’

Pexels

Als eerste stad in Nederland stelt Rotterdam menstruatieproducten beschikbaar op Rotterdamse basis- en middelbare scholen. Hiermee willen de gemeente Rotterdam en het Armoefonds de drempel voor het gebruik van menstruatieproducten zo laag mogelijk maken. Een heel goed idee, vindt de 26-jarige basisarts Yara Dixon. “Niemand zou school hoeven te missen, omdat ze geen menstruatieproducten kunnen veroorloven.”

Dixon pleitte twee jaar geleden al voor gratis maandverband en tampons op openbare plekken om het taboe op menstruatie tegen te gaan. Ze kwam met het idee voor een kastje, waar je gratis maandverband en tampons kunt pakken. Met dit project won ze in 2021 de titel van Geneeskundestudent van het jaar.

Daarna krijgt ze meerdere aanvragen van mensen en instanties die geïnspireerd zijn door haar project. “Zo bijvoorbeeld een mbo-instantie, die het kastje graag wilde op hun instantie. Ik heb hen toen geholpen met een pitch voorbereiden en uiteindelijk hebben ze de geldprijs gewonnen en het kastje opgehangen”, legt Dixon blij uit.

Waardevolle stap

Dat dit kastje nu werkelijkheid wordt op Rotterdamse scholen, is volgens Dixon een hele goede ontwikkeling. “Het is echt geweldig nieuws. Ik ben er superblij mee”, zegt Dixon. “Het is eigenlijk heel grappig hoe deze ontwikkeling is gegaan, want ik weet nog toen ik de gemeente begin 2020 had benaderd over het probleem van menstruatiearmoede en benadrukte dat we hier wat aan moesten doen, ze reageerde van ‘Huh, menstruatiearmoede? Dat kennen we niet’. Dus het is echt geweldig om te zien dat het nu wel wordt opgepakt.”

Dixon noemt het een “hele waardevolle” stap. “Niet alleen om menstruatiearmoede aan te pakken, maar ook het taboe rondom menstruatie. Want doordat het er is en er gewoon hangt, wordt het ook makkelijker om het gesprek erover aan te gaan.”

Openheid
De menstruatieproducten zullen op 215 basisscholen en 80 middelbare scholen aangeboden worden. Dat gaat via de MenstruatieProducten Uitgiftepunten (MUP’s). In een MUP zitten verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar. Hierdoor hoeven vrouwen geen schadelijke alternatieven, zoals toiletpapier of hergebruikt maandverband, te gebruiken. “Niemand zou school hoeven te missen, omdat ze menstruatieproducten niet kunnen veroorloven.”

Het is volgens Dixon echt een probleem dat bij de basis – en dus op scholen – aangepakt moet worden. “Ik denk dat heel veel taboe aanpakken echt op scholen moet gebeuren. Ik hoorde bijvoorbeeld toen ik hier zelf mee bezig was van een meisje dat toen bij haar onderwerp menstruatie werd besproken er tegen de jongens werd gezegd ‘jullie hoeven hier niet bij te zijn, jullie kunnen weg’. Ik vind dat dus onacceptabel. Elk persoon moet weten hoe het zit met menstruatie. Het moet niet gezien worden als iets vies en als iets wonderbaarlijks eigenlijk”, vertelt Dixon. “Ik denk dat wij vrouwen hier heel veel in kunnen betekenen door hier zelf ook over te praten. Juist door er open over te zijn, zorg je ervoor dat andere mensen er ook over durven te praten.”