Rotterdam Festivals gaat voor een Zomer op Zuid!

Rotterdam Festivals presenteert donderdag 24 november de evenementenkalender voor 2023. Die festivalzomer gaat zich, onder de noemer Zomer op Zuid, voor een groot deel afspelen op Zuid. Daarvoor heeft Rotterdam Festivals niet alleen veel ideeën opgehaald bij de bewoners en culturele organisaties op Zuid, er verplaatsen ook een aantal festivals (voor een deel) van het centrum naar de andere kant van de rivier.

Onder andere de Architectuur Maand gaat naar de andere kant van de stad. Ook het Circustheater, dat volgend jaar 10 jaar bestaat, doet mee aan de Zomer op Zuid. Ze vieren het jubileum met een performance van Franse acrobaten die een week op straat in IJsselmonde bewoners vermaken met een unieke performance. Een van de hoog(s)tepunten van het festivalprogramma zal zijn dat Rotterdammers het dak van winkelcentrum Zuidplein op kunnen tijdens de Dakendagen. Volgens de projectleiders van Zomer op Zuid, Hedwig Hupkes en Aysel Kaya, kunnen Rotterdammers wel een nóg grotere primeur verwachten, die binnenkort bekend wordt gemaakt.

Van, voor en door Zuid
Het is niet alleen aan de bestaande en bekendere festivals om naar Zuid te gaan, er is ook veel ruimte voor nieuwe evenementen. In totaal zijn er vanuit Zuid ruim tachtig plannen ingediend bij Rotterdam Festivals waarvan meer dan de helft financieel wordt ondersteund. House of Urban Arts gaat voor het eerst het Urban Gospel festival organiseren en ook productiehuis Flow heeft een nieuw festival op de planning.

Er zijn ook een aantal festivals die we volgend jaar niet meer terugzien. Het Reggae Festival, waar vanuit de bezoekers kritiek was op de organisatie, vindt volgend jaar niet meer plaats. Ook de halve marathon op Zuid, die dit jaar voor het eerst is georganiseerd naast de welbekende Rotterdam Marathon, is er in 2023 niet bij.

Zorgen over stijgende kosten
Directrice van Rotterdam Festivals Renske Satijn kijkt erg uit naar Zomer op Zuid en de uitdaging om festivalpubliek naar het zuiden van de stad te trekken. Wel is ze bezorgd over de stijgende kosten die vooral de (nu nog) gratis festivals treft.

“De prijzen voor beveiliging zijn in sommige gevallen wel met 200% toegenomen.” En dat zorgt voor onzekerheid voor festivals als de Wereldhavendagen en Zomercarnaval. Het is volgens Renske nog te vroeg om te zeggen of het doorgaan van deze evenementen in gevaar komt, maar ze geeft wel aan dat er nu plannen moeten worden gemaakt om eventuele problemen te voorkomen.