Series van OPEN Rotterdam/
Rotterdam geeft Raad

In de politieke serie ‘Rotterdam geeft Raad’ spreekt politiek verslaggever Rachid Benhammou Rotterdamse kandidaten voor de Tweede Kamer. En hij spreekt Rotterdammers. Zij geven de Kamerleden in spé advies over hoe de stad én de problemen hier op de agenda gezet kunnen worden in Den Haag.

Dieke van Groningen (VVD)

In deze aflevering van Rotterdam geeft Raad spreken we Dieke van Groningen; een Rotterdamse ondernemer die al jarenlang actief is in de Rotterdams raad en de nummer 40 op de lijst van de VVD. Dieke was degene die ervoor zorgde dat Rotterdam als eerste stad in Nederland een Rotterdamse Verkeers-aso aanpak kreeg. Daarnaast komt Dieke op voor alle ondernemers: “Mensen denken vaak aan grote multinationals als we het over ondernemers hebben. De bakker op de hoek is ook een ondernemer en die is, door al die regeltjes en belastingen, ook constant aan het overleven.”

Edson Olf (BIJ1)

Olf is de opvolger van Sylvana Simons. Edson is al een tijdje actief bij de partij, onder andere als wijkraadslid in Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek en bestuurslid en vicevoorzitter van de partij. Olf wil in de Kamer blijven strijden voor gelijkheid en discriminatie bestrijden. Ook wil hij de grote multinationals aanpakken als het gaat om belasting. “Bij1 droomt van een wereld zonder racisme, seksisme, islamofobie, Lhbtqia+ -discriminatie, kapitalisme, en alle andere vormen van onderdrukking”, staat in het verkiezingsprogramma.

Imane Elfilali (VOLT)

In deze eerste aflevering spreekt verslaggever Rachid Benhammou met Imane Elfilali, nu nog in de Rotterdamse raad en nummer 4 op de lijst voor Volt. Als raadslid houdt ze zich onder andere bezig met werk & inkomen, onderwijs, samenleven en emancipatie, armoedebestrijding, cultuur en migratie. Daarnaast maakt Imane zich hard voor de invloed van wijkraden en wijkteams zodat de Rotterdammer een grotere stem krijgt.

Aflevering 1 – Stephan van Baarle (DENK)

Rachid trapt af met Stephan van Baarle, nu nog fractievoorzitter van DENK Rotterdam, en de nummer 3 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Aflevering 2 – Ellen Verkoelen (50PLUS)

In de tweede aflevering spreekt Rachid met Ellen Verkoelen, nu nog raadslid en fractievoorzitter van 50PLUS in Rotterdam en de nummer 3 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezignen. Rachid spreekt Ellen bij de Markthal, omdat zij deze plek symbolisch vindt voor de de verschillen tussen arme ouderen en rijke jonge mensen in Rotterdam. Ellen zet zich uiteraard in voor ouderen, maar zoals ze het zelf zegt: “Ouderen en jongeren hebben te maken met dezelfde problemen.”

Aflevering 3 – Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam/JA21)

Over een paar weken is het weer zover en mogen we gaan stemmen voor een nieuw parlement. Ook Rotterdamse politici wagen een poging om een blauwe zetel te bemachtigen, waaronder Joost Eerdmans. Rachid spreekt hem over zijn ambities in Den Haag, waar volgens Eerdmans ‘het Rotterdamse vuur terug moet.’

Aflevering 4 – Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam/Code Oranje)

In ‘Rotterdam geeft Raad’ spreekt Rachid met Rotterdamse kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen.  In deze aflevering komt Tanya Hoogwerf, nu nog raadslid van Leefbaar Rotterdam, aan het woord, die met haar nieuwe partij Code Oranje naar de Tweede Kamer wil.

Aflevering 5 – Nordin El Ouali (NIDA)

In ‘Rotterdam geeft Raad’ spreekt Rachid met Rotterdamse kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen.  In deze aflevering komt Nourdin el Ouali jarenlang het gezicht en voorman van de op de islam geïnspireerde NIDA Rotterdam, aan het woord. Hij doet een gooi doet naar een zetel in de Tweede Kamer.

Aflevering 6 – Barbara Kathmann (PvdA)

Barbara Kathmann (PvdA) wil een grote portie Rotterdam meenemen naar het Binnenhof. Dat wil ze doen door onder andere het taalgebruik. “Wij Rotterdammers hebben het hart op de tong en zijn vaak heel duidelijk. Daarnaast zal ik Rotterdam vaak noemen. Soms als voorbeeld, voor kansen en oplossingen. En soms ook omdat we hier grote problemen kennen.”

Dieke van Groningen (VVD)…

Edson Olf (BIJ1)…

Imane Elfilali (VOLT)…

Aflevering 1 – Stephan van Baarle (DENK)…

Aflevering 2 – Ellen Verkoelen (50PLUS)…

Aflevering 3 – Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterd…

Aflevering 4 – Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterd…

Aflevering 5 – Nordin El Ouali (NIDA)…

Aflevering 6 – Barbara Kathmann (PvdA)…