Het is vandaag precies 683 jaar geleden dat Rotterdam stadsrechten kreeg. Op dat moment telde de stad een kleine 2000 inwoners. Maar wat zijn stadsrechten precies? En hoe zit het verder met de geschiedenis van de stad aan de Maas? OPEN Rotterdam verzamelde zes leuke geschiedenis weetjes.
1. 7 juni 1340 wordt beschouwd als de dag waarop Rotterdam definitief zijn stadsrechten kreeg. Maar dat was niet de eerste keer dat de stad stadsrechten kreeg. Rotterdam kreeg namelijk al twee keer eerder stadsrechten: namelijk in 1299 en 1328. Deze werden alleen beide keren weer ingetrokken, waardoor 1340, toen de stad voor de derde keer stadsrechten kreeg, als officiële datum wordt aangehouden.
2. Willem IV was de graaf die de stadsrechten aan Rotterdam verleende.
3. De akte met de stadsrechten bestond uit 33 bepalingen. Hierin stonden onder andere afspraken over de tol-ontheffing, bestuurlijke vrijheden en het recht om jaarmarkten te houden. De authentieke akte ligt nog steeds in het Stadsarchief van Rotterdam.
4. Hoewel Rotterdam pas in 1340 officieel stadsrechten kreeg, bestaat de stad al veel langer. Rond het jaar 1000 vult het lege land langs de Rotte zich namelijk met kleine nederzettingen, die de naam ‘Rotta’ krijgen.
5. In Rotterdam waren er vroeger heel veel bierbrouwerijen. Verschillende straten in de stad zijn hier naar vernoemd, zoals de Brouwerijstraat en Bierstraat in het centrum.
6. Net als veel bierbrouwerijen, heeft Rotterdam ook al meer dan honderd jaar lang trams. De eerste tram ging al rijden in 1879, ruim 114 jaar geleden.