Rotterdam heeft bijzonder Echt Rotterdams Erfgoed

Bij Rotterdams Erfgoed denken mensen misschien aan de Euromast of de Erasmusbrug, maar Museum Rotterdam geeft daar een geheel andere invulling aan. Bijvoorbeeld de sambalman en een oud busje is door hen bestempeld als Rotterdams Erfgoed. Er staan nu 30 objecten op de lijst, maar die lijst zal blijven groeien.

Het is de bedoeling dat er ieder jaar 50 objecten, personen of plekken bij komen. Museum Rotterdam is met dit project begonnen, omdat de huidige collectie heel statisch is. Vaak is het niet meer duidelijk van wie het object is. Met de erfgoedlijst kunnen objecten voor een lange tijd worden gevolgd. Het is belangrijk dat de hetgeen wat op de erfgoedlijst staat de Rotterdammers bij elkaar brengt en verbindt. Iedereen die op de lijst staat krijgt een keurmerk in de vorm van een sticker.

Het begon met de Bulgaarse Kamen. Hij rijdt met zijn busje van Nederland naar Bulgarije om Bulgaren te vervoeren. Dit busje staat op de Echt Rotterdams Erfgoed lijst, omdat het busje de migratie van Midden en Oost Europa naar Rotterdam vertegenwoordigd. Het busje bevindt zich nu in Bulgarije, omdat het de milieuzone niet meer in mag. Er rijdt nu dus Rotterdams erfgoed rond in Bulgarije. Kamen is zeer vereerd dat hij in het museum staat: “Ik ben trots dat ik Bulgaar ben en dat ik met een standbeeld in het museum sta”.

Op de lijst staat ook de Sambalman. Hij verkoopt potjes sambal op terrasjes. Hij is op de lijst terecht gekomen, omdat hij met de manier waarop hij sambal verkoopt mensen met elkaar in contact brengt.
Op de lijst is ook gedacht aan het milieu. Gerrit Roukens heeft jarenlang op de educatieve tuin De Enk gewerkt. Hij heeft zich jaren ingezet voor meer groen in de stad en hij heeft kinderen meer met groen in aanraking gebracht.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat