Series van OPEN Rotterdam/
Rotterdam in de Olie

De Nederlandse Aardoliemaatschappij wil tot 2050 olie oppompen in Rotterdam. Als bewoners van de volksbuurt Oud-Charlois dat horen ondernemen ze actie. Ze wisten helemaal niet dat de NAM al bijna 40 jaar olie onder 70.000 huizen in de stad vandaan haalt. Bij sommigen leeft de angst dat Rotterdam een tweede Groningen wordt, dat de oliewinning net als de gasproductie zal leiden tot aardbevingen. Er is al sprake van bodemdaling en een enkeling heeft al scheuren in de gevel die hij wijt aan olieboringen. Anderen maken zich vooral druk om klimaatdoelen. De olieproductie is volgens hen in strijd met internationale verdragen en afspraken in de Tweede Kamer. En dan is er ook nog de kritiek dat de oliewinning vooral gebeurt onder sociaal-economisch zwakke wijken. Buurten met veel arbeidsmigranten en studenten, die weinig binding hebben met de wijk. Journalisten Suzanne Streefland en Sandra van Steen vragen zich af welke risico’s er gepaard gaan met de oliewinning in een dichtbevolkt gebied. Zijn de angsten van bewoners terecht? Hoe groot is het verzet eigenlijk? En wat levert het olieveld in Rotterdam op? Is dat het wel waard om door te gaan met de productie? In de zesdelige podcastserie Rotterdam in de Olie volgen ze actieve wijkbewoners, praten met verschillende aardwetenschappers, een econoom, de adviseurs van het ministerie van Economische Zaken, politici en met de directie van de NAM.

Aflevering 5

Bewoners van Oud-Charlois zijn niet tevreden met de oliewinning onder hun wijk. De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) pompt daar al jaren olie onder vandaan. Zorgen zijn er over bodemdaling, klimaatschade en woningschade. Maar Simon Vroemen, directielid van de NAM, doet een poging deze zorgen weg te nemen. Volgens hem gebeurt de oliewinning op een veilige manier, en is de NAM over 25 jaar overbodig.

Aflevering 4

Olie en de Rotterdamse haven zijn nauw met elkaar verbonden. Toch hebben ook Alwin en Jan Willem den Heeten van Scheepswerf Hoogerwaard bezwaar tegen de oliewinning van de NAM in de stad. Hun bedrijf ligt midden in het Waalhavengebied, precies tussen de twee pompstations in. Verzakkingen van de bodem zorgen voor waterstijgingen die hun werkzaamheden bedreigen. Maar ze hebben hoop, eerder hebben ze ook al eens een zaak gewonnen toen het water te hoog kwam te staan.

Aflevering 3

Oud-Charlois is een buurt met veel armoede en een grote groep bewoners die er vaak maar een korte tijd verblijft. Precies achter die wijk pompt de NAM olie op en dat is een doorn in het oog van mensen die er wel zijn geworteld. Inge Lit is een actieve bewoonster, die vanuit haar katholieke geloof mensen helpt. Zij vreest op de lange termijn schade aan woningen en klimaatproblemen door de oliewinning en is vooral bang dat kwetsbare mensen daar de dupe van worden.

Aflevering 2

Duck Vaandrager is één van de weinige bewoners in Oud-Charlois die de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) begin jaren tachtig bodemonderzoek zag doen in zijn wijk. Hij is niet verbaasd dat het bedrijf door wil gaan met de oliewinning die al sinds 1984 gaande is. Boos is hij wel, want er zitten scheuren in het monumentale huis waarin hij al zeventig jaar woont en dat hij met veel liefde heeft laten renoveren. Maar zijn de werkzaamheden van de NAM wel de oorzaak van de schade?

Aflevering 1

Bewoners van de wijk Oud-Charlois krijgen een briefje in de bus waarin staat dat de NAM tot 2050 verder wil met oliewinning onder Rotterdam. Dat gebeurt al sinds 1984, maar vrijwel geen van hen weet dat.

Het olieveld ligt onder 70.000 woningen, het pompstation direct achter hun wijk. Lopen ze dezelfde risico’s als Groningers? En hoezo kan de vergunning aan de NAM verlengd worden als Nederland zich aan de klimaatafspraken van Parijs moet houden?

Voor buurtbewoner Nout van der Vaart telt vooral het laatste zwaar. Samen met een paar gelijkgestemden richt hij een actiegroep op.

Aflevering 5…

Aflevering 4…

Aflevering 3…

Aflevering 2…

Aflevering 1…