Rotterdam is de meest ongezonde stad van Nederland: ‘Ik ben het er niet mee eens’

Groningen is de gezondste stad van Nederland, en Rotterdam? Onze stad staat op de laatste plaats, nummer twintig. Dat blijkt uit onderzoek van een advies- en ingenieursorganisatie. En dat is niet voor het eerst.  Twee jaar geleden werd dit onderzoek ook uitgevoerd en ook toen, deed Rotterdam het erg slecht.

We scoren vooral slecht als het gaat om luchtkwaliteit, geluidsoverlast en goede plekken voor sociale interactie. Volgens de stichting Rotterdam Natuurlijk! heeft dit een duidelijke reden. “De milieueffecten van de enorme stedelijke verdichting zijn niet onderzocht”, zo laat de organisatie in een verklaring weten. “Verandering moet in Rotterdam van onderaf komen, van ons, burgers, dus. Ons advies: blijf de politiek aanspreken op de door Nederland getekende verdragen over recht op leven, dus een gezonde leefomgeving, inspraak bij plannen in de buitenruimte vanaf de start en de verplichting milieueffecten grondig en in samenhang te onderzoeken en de resultaten heel transparant te presenteren.”

OPEN Rotterdam ging de straat op om de Rotterdammers te vragen of zij zouden overwegen te verhuizen voor een gezondere leefomgeving.