Rotterdam kleurt oranje, niet vanwege WK, maar in strijd tegen geweld tegen vrouwen

De vrouwenrechtenorganisaties Zonta Rotterdam en de Soroptimisten sluiten zich samen met UN Women aan bij de internationale campagne ‘Orange the World’, in strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Op vrijdag 25 november start de 16-daagse campagne en kleuren plekken in Rotterdam oranje. Ook zijn er tot en met 10 december verschillende activiteiten te vinden onder het motto: iedereen kan helpen geweld tegen meisjes en vrouwen te voorkomen.

Met deelname aan Orange the World-day willen de vrouwenrechtenorganisaties Zonta Rotterdam en de Soroptimisten en de gemeente Rotterdam nogmaals benadrukken dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. Vrouwen moeten zich in Rotterdam en overal vanzelfsprekend veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben. Op dit moment is dat nog niet zo, benadrukt Caja Schuurmans van Zonta Rotterdam. “Ook in Rotterdam zijn vrouwen sneller slachtoffer van geweld. In 2018 nog werden er drie vrouwen vermoord door hun (ex)partners”, legt Caja uit. “Vrouwen en hun lichamen worden nog steeds vaak gezien als een bezit, waar iemand alles mee mag doen wat hij wil.”

Vorig jaar maakten wij een reportage over Orange the World-day in Rotterdam.

Net zoals de Soroptimisten strijdt Zonta Rotterdam heel het jaar door voor de rechten en de veiligheid van de vrouw. Tijdens de 16-daagse campagne besteden de vrouwenrechtenorganisaties samen met de gemeente Rotterdam extra aandacht aan het onderwerp. “Want dat is nodig”, stelt Caja.

Nieuwe dageraad
Onder meer de Erasmusbrug, de Hofpleinfontein, het Erasmus MC en de Doelen zullen vrijdag oranje kleuren. “De kleur oranje is een beetje ongelukkig voor Nederland, maar de kleur staat voor een nieuwe dageraad en heeft niets te maken met de nationale kleur van ons land. Het staat echt voor een nieuwe dag, met een nieuwe zonsopkomst, waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen.” De kleur oranje heeft ook niets te maken met WK-wedstrijd van vrijdag, zo schrijft de gemeente.

Na de kick-off op vrijdag zijn er tot en met 10 december discussietafels, weerbaarheidstrainingen en workshops, confrontatietheater en een kunstmanifestatie door heel Rotterdam heen.