Rotterdam krijgt een nieuwe opvanglocatie voor dakloze EU-migranten

Gemeente Rotterdan

De nieuwe daklozenopvang aan de Vokelstraat, vlak bij Rotterdam The Hague Airport, is voor migranten die hun werk en slaapplek zijn kwijtgeraakt en nergens meer terechtkunnen. De opvang gaat deze mensen helpen hun leven weer op orde te krijgen. Ook moet deze locatie de overlast in de stad verminderen.

Vanaf 3 juni gaat de opvang open. Er is plek voor zestig personen die daar 6 tot 8 weken mogen zitten. In die weken gaan de mensen door een traject waar ze intensief worden geholpen om weer op eigen voeten te kunnen staan.

Om een plek te krijgen in deze nieuwe opvang moet je minstens drie maanden in Rotterdam of omgeving verblijven. “Je kunt dus niet zomaar vanuit Oost-Europa de Flixbus pakken en je hier aanmelden”, zegt wethouder Buijt. “De organisaties hier hebben iedereen in kaart en weten wie er nieuw is. En als je niet mee wilt werken, maar wel voor overlast zorgt, krijg je de toezichthouders op je nek.”

De nieuwe opvang is een proef voor een jaar en is onderdeel van Actieplan buitenslapers. Het moet gaan helpen om dakloosheid in de stad te verminderen.