Rotterdam krijgt een wijk op Zuid waar niet alleen mensen maar ook vogels kunnen wonen

In Lombardijen komt een vogelvriendelijke buurt: Tuinbuurt Vrijlandt. Het project is een samenwerking tussen de Vogelbescherming en Ballast Nedam Development om het de vogels in de stad wat makkelijker te maken. Samen willen ze dat er in de toekomst meer wordt nagedacht over de natuur bij het bouwen van nieuwe huizen.

Hoewel veel vogelsoorten helemaal geïntegreerd zijn in de stad, gaat het slecht met veel soorten stadsvogels. De vogels maken hun nestjes tussen loszittende dakpannen en zoeken hun voedsel tussen de stadsnatuur. Nu huizen een stuk netter worden afgewerkt en steeds minder mensen een groene tuin hebben, valt dat de vogels zwaar. Ballast Nedam Development en de Vogelbescherming zijn daarom begonnen aan natuurinclusief bouwen, waarbij ze niet alleen rekening houden met de inwoners van de huizen, maar ook met wat er buiten leeft.

Het project, wat tussen de Ogierssingel en de Smeetslandsedijk van de grond gaat komen, is eigenlijk de meest grootschalige nieuwbouw die op deze manier ontworpen is. Hoewel het misschien al eens is geprobeerd in een straat, gaat het hier om een hele wijk van 160 nieuwbouwhuizen. 

Nestelen
In de huizen komen speciale neststenen, waarin vogels en vleermuizen kunnen nestelen. Daarnaast worden er pakweg 175 verschillende boomsoorten geplant, waaronder ook volwassen bomen. Het centrale punt van de wijk wordt een grote vijver waar overtollig regenwater opgeslagen kan worden. Naast de vijver komt een buurtkas, waar bewoners kunnen samenkomen voor zowel tuinieren als andere activiteiten.

De stimulatie van biodiversiteit is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de mens. Femke Jochems van de Vogelbescherming legt uit: ‘Een hogere biodiversiteit maakt een plek meer bestendig tegen plagen. Meer verschillende bomen leiden tot meer verschillende dieren, zoals vogels die verschillende insecten weer opeten.’ 

Eikenprocessierups
Zo werkt het bijvoorbeeld goed als bestrijding tegen de eikenprocessierups, die Nederland de afgelopen zomers haast veroverde. Bovendien helpen bomen de stad koel te houden. In de stad kan het zo een paar graden warmer zijn dan in omliggende gebieden vanwege het gesteente wat meer warmte vasthoudt. ‘Bomen zorgen voor schaduw en voeren meer water af, wat voor verkoeling zorgt’, aldus Jochems.

Eind 2021 zal de bouw aan Tuinbuurt Vrijlandt beginnen. Er komen 290 nieuwe woningen, waaronder zowel koophuizen als ook sociale huurwoningen. Tot die tijd is Ballast Nedam Development bezig met het verbeteren van de grond waarop gebouwd gaat worden. Oude rioleringen die worden opgegraven krijgen een nieuwe bestemming, met het oog op een circulaire bouw.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat