Rotterdam maakt zich klaar voor bezoek van koning: ‘Als ik ze in mijn vibe meeneem, ben ik niet meer zenuwachtig!’

Koningsdag in Rotterdam wordt dit jaar extra koninklijk, feestelijk, en vooral groter dan ooit. De royals bezoeken namelijk op 27 april onze Maasstad. Door heel de stad zijn Rotterdammers al hard bezig om de stad zo oranje mogelijk te maken. In ‘Voor De Koning’ word je meegenomen in de voorbereidingen van de stad die zich klaarmaakt voor de komst van de koning! We beginnen met Joany Muskiet en Black Gospel Choir 4U en ZangExpress en de kinderen van de Emmausschool die tijdens het feest zingen voor de koning.

Een muzikale mix van genres
Joany Muskiet is een bekende black gospel zangeres uit Rotterdam-Zuid. Tijdens haar loopbaan zingt ze eerder al twee keer voor Prinses Beatrix. Nu is ze weer gevraagd de Royals toe zingen. Speciaal daarvoor is ze gekoppeld aan de leden van het swingende koor Black Gospel Choir 4U. Ze zingen op Koningsdag onder leiding van dirigent Chesron Lede.

OPEN Rotterdam is aanwezig bij de allereerste repetitie van Joany Muskiet en Black Gospel Choir 4U. Zingen voor de koning is best bijzonder voor het black gospel koor. Ze bestaan namelijk nog maar 1,5 jaar. “Dan is de eer alleen maar groter om voor de koning te mogen zingen!” vertelt Gerda van Gelderen, de voorzitter van Black Gospel Choir 4U.

Zingen en dansen op Rotterdamse basisscholen
Ook ZangExpress is hard bezig met de muzikale voorbereidingen voor Koningsdag. Vijftig basisschoolleerlingen maken op 27 april deel uit van het Koningsdag pop-upkoor op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid, waar het koningsdagprogramma start. Tijdens de aftrap zingen ze het lied Kings & Queens – dat is gemaakt door ZangExpress. Aan het einde van de dag zingen 150 andere Rotterdamse scholieren het Wilhelmus tijdens het slotfeest op de Binnenrotte in het Centrum.

Helaas kunnen niet alle basisschoolkinderen de koning in persoon toezingen, maar om alle leerlingen toch te betrekken bij het muzikale oranje feest, gaat ZangExpress Rotterdamse basisscholen langs met een pop-up schoolpleinentour. Daar oefenen ze met de kinderen de koningsliedjes en de bijbehorende dansjes.

De bijna 13-jarige Edelain is een van de kinderen die op de verjaardag van Willem-Alexander hem toe mag zingen. Hij vindt het spannend maar ook heel leuk: “Ik ga het gewoon doen! En als ik ze in mijn vibe kan meenemen, ben ik niet meer zenuwachtig!”