Rotterdam massaal aan de Hollandse Nieuwe

Ook in de Rotterdamse vishandels vliegt verse haring over de toonbank. Nadat afgelopen week traditioneel het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild werd voor het goede doel is hij nu in heel de stad te krijgen. OPEN Rotterdam ging met collega Peter van Drunen op pad om de eerste van dit jaar te proeven. “Heerlijk”.

De radio en tv-maker uit Delfshaven is iemand die je bij wijze van ‘s nachts nog kan wakker maken voor zo’n visje uit Hollandse wateren. Elk seizoen hapt hij er zo’n 150 a 200 weg. “Bomvol Omga 3-vetzuren. Goed voor de gezondheid en ook voor het hart.”

 
Rotterdam – Amsterdam

Dat de twee grootste steden van Holland in écht alles verschillen bleek vanmiddag bij een haringkraam aan de 1e Middellandstraat. “Rotterdammers eten de haring van het staartje, in Amsterdam snijden ze hem in stukjes en eten ze ‘m met een prikker. Daar eten ze haring met mes en vork”. Een andere haringeter denkt daar echter anders over: “Dan eet ik hem maar op de Amsterdamse manier, uiteindelijk hebben we in Rotterdam toch de beste haring.”

‘Ranking the Haring’

Bij wijze van steekproef ging van Drunen voor 010nu naar Vishandel Zeezicht aan de Schiedamseweg, Vishandel Andaluce aan de 1e Middellandstraat en naar in Rotterdam alom bekende Smidt Zeevis. Bekijk hier welke van de drie volgens Peter van Drunen de beste haring heeft.