Rotterdam neemt afscheid van filmmaker Ingmar Sauer: ‘Laat mooie indruk achter’

Op de Facebookpagina van het kortefilm-platform 48 Hour Rotterdam is met veel verdriet gereageerd op het overlijden van Ingmar Sauer. Ingmar was een graag geziene persoonlijkheid in de filmwereld. Hij was onder meer danser, filmmaker en producent. Hij had het talent mensen te enthousiasmeren en te verbinden. Ingmar is op 6 september op zijn 36ste in Rotterdam gestorven.

Hans Groenendijk, organisator van de Rotterdamse editie van het filmfestival staat stil bij het overlijden van Ingmar. “Ik ken geen lievere jongen dan Ingmar”, vertelt hij. De Rotterdammer was vooral in de eerste jaren van het 48 Hour project actief en was werkzaam in de filmwereld in hele uiteenlopende functies, van regisseur en producent tot acteur. “Ik kende Ingmar al langer, we zijn samen opgegroeid in Barendrecht en hebben nog samen gevoetbald. Ik wist dus al langer dat Ingmar een bijzondere jongen was. Het verbaast mij ook niet dat hij bij veel mensen, ook bij mensen die hem kort hebben gekend, een snaar heeft geraakt.’’

‘Hij was een van die filmmakers die altijd klaarstaat voor een ander’

De Rotterdamse filmmaker Uriël was aanwezig bij de uitvaart van Ingmar Sauer: “Ik wilde daar echt bij zijn, hij heeft veel voor mij betekend. Hij was een van die filmmakers die altijd klaarstaat voor een ander.” Uriël leerde Ingmar ook tijdens de productie van een 48 Hour kennen, Ingmar regisseerde en vroeg Uriël, die aanvankelijk als lichtman op de productie stond, om in de film te acteren. “Wat hem bijzonder maakte is dat hij zonder voordelen en met een kinderlijke spontaniteit mensen wist te benaderen.” Zo wist Ingmar de bekende zingende straatkrantverkoper Johan van Dams (“Koop een krantje bij mij, want dan maak je me blij”) voor zijn film te strikken.

Ingmars films zijn een blijvende herinnering. Hij wist in Olanzapine (48 Hour) zijn verschillende disciplines als dans en acteerwerk te combineren.