“Rotterdam ondersteunde de Kaapverdische strijd met muziek”

Gisteravond was in Lantarenvenster een korte film te zien over Morabeza Records, een Kaapverdisch label dat in de jaren 60 werd opgericht door vrijheidsstrijder Joao Silva. Kaapverdië is sinds 1975 onafhankelijk, maar daarvoor was er een moeizame strijd, die door de Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam door middel van muziek werd ondersteunt. Met muzikant Adison gingen we terug in de tijd om het belang van Morabeza Records te bespreken.

“Al die platen die je hier ziet, zijn allemaal van Morabeza. Zij hebben zo’n belangrijke invloed gehad op de geschiedenis van Kaapverdië”, aldus Adison dos Reis in zijn muziektempel op zolder. Hij legt uit hoe Amilcar Cabral, één van de belangrijkste vrijheidsstrijders van Kaapverdië, Joao Silva naar Rotterdam stuurde om een platenlabel te beginnen. “Dit was volgens hem een goede manier om onze cultuur en identiteit te versterken terwijl de strijd aan de gang was.”

In Rotterdam West waren vroeger dan ook vele plekken waar deze muzikale boodschap werd uitgedragen. Van discotheken tot platenzaken, waar veel van Adison’s platen vandaan komen: “Hier aan de Schietbaanlaan zat Black Power Records, als dat er tegenwoordig nog zat zou ik als een kind in een snoepwinkel zijn.”

In het Lantarenvenster was overigens niet alleen de prèmiere van de film over Joao Silva en Morabeza, maar werd ook een gedigitaliseerde catalogus van Morabeza overhandigt aan de staat van Kaapverdië.

“Deze man hier is een held voor ons.”, zo sluit Adison af. Terwijl Joao Silva zelf toevoegt: “Het was geen makkelijke tijd, maar door alle mensen die ons hebben geholpen, hebben we nu een vrij en onafhankelijk Kaapverdië…en dat maakt mij heel blij!”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat