Rotterdam overspoeld door het fietsdeelsysteem oBike

In Rotterdam zie je ze de laatste weken overal: De oBike. Deze fietsen hebben geen vaste parkeerplek. Andere ondernemers bieden een alternatief voor de deelfietsen.

De borg van voor de fiets bedraagt €79 en de huur van de fiets is €0,50 per 30 minuten. De fietsen hebben geen vaste verhuurpunten in de stad en kunnen dus overal worden opgehaald en achtergelaten. Het productontwerpbureau The Incredible Machine heeft een eigen variant op deze fiets gemaakt. Zij hebben de Fairbike ontwikkeld. Deze fiets heeft een “slim slot” die registreert hoe vaak deze wordt gebruikt. Hiermee wordt geld gespaard voor een nieuwe fiets. Als de fiets een bepaald aantal keer is gebruikt, komt er een nieuwe fiets bij. Dit stuurt het slot automatisch door naar fietsenmakers in de buurt. Zij kunnen dan een nieuwe fiets voorzien van een slot, waardoor er geen tussenpersoon meer nodig is. The Incredible machine vindt dat de tussenpersoon vaak te veel geld opstrijkt terwijl ze niet veel doen zoals als bij Airbnb en Uber.

The Incredible Machine zijn voor de fiets naar China afgereisd en zagen daar met eigen ogen hoe het daar gaat met de fietsdeelsystemen. Er zijn in korte tijd ontzettend veel fietsen bijgekomen waardoor straten overspoeld worden. Er zijn zelfs ‘fiets kerkhoven’ waar de deze fietsen terecht komen die niet meer bruikbaar zijn. De fietsen zijn maar een paar cent om te gebruiken. Er zijn ook andere manieren waarop bedrijven geld verdienen aan het verhuren van de fietsen. Zo is er een bedrijf die data opslaat en die doorverkoopt en een verhuurder die het borg geld gebruikt voor investeringen.

Een ander alternatief voor de oBike is Fietsen op Zuid. Dit initiatief is gestart om mensen op Zuid meer aan het fietsen te krijgen. In tegenstelling tot oBike is het meer bedoeld voor de lokale gebruiker en het is goedkoper.

Wethouder Pex Langenberg is positief over de oBike: “Het hoort wel een beetje bij Rotterdam: dit soort innovatieve ideeën. We willen heel graag dat meer mensen de fiets gebruiken. Ik ben heel benieuwd. Het is een particulier initiatief. Er gaat geen overheids geld naar toe.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat