Rotterdam reageert op Oscar-incident: ‘Geen grappen over ziektes maken’

Tijdens de uitreiking van de Oscars in Amerika heeft acteur Will Smith comedian Chris Rock hard in het gezicht geslagen. Chris Rock maakte namelijk een grap over het kale hoofd van Jada Pinkett-Smith, de vrouw van Will Smith. Zij lijdt aan de ziekte Alopecia, waardoor ze kaal is. Hoe kijkt Rotterdam naar het incident en hoe ver kan je gaan met het maken van grappen?

“Ik vind het wel een flauwe grap”, zegt een voorbijganger. “Maar iemand slaan gaat echt te ver.” Een andere Rotterdammer staat juist achter Will. “Ik vind het een mooie actie. Ik zou hetzelfde doen als iemand zo over m’n vrouw praatte.”

Veel mensen vinden ook dat je bepaalde grappen alleen kan maken als je de persoon in kwestie goed kent. “Er is een juiste tijd en plek om bepaalde grappen te maken.” Een ander is het hiermee eens. “Alleen als je weet dat de ander erom kan lachen is het acceptabel.”

Jada Pinkett-Smith lijdt aan alopecia, een aandoening waardoor ze geheel of gedeeltelijk kaal kan worden. Omdat ze zich recentelijk heeft kaalgeschoren, grapte Chris Rock dat ze klaar was voor een vervolg op G.I. Jane, de film waar Demi Moore in 1997 haar hoofd voor kaalschoor. Will Smith pikte dit niet, rende tijdens de live-uitzending het podium op en gaf hem een flinke klap. “Hou de naam van mijn vrouw uit je mond.”