Rotterdam Snapshots

De serie Rotterdam Snapshots bestaat uit korte snapshots van verschillende fotografen die hun passie voor fotografie en hun liefde voor Rotterdam illustreren met muziekfragmenten, interviews en hun portretten van mens en stad.

Rotterdam Photo gaat een dag mee op pad met de desbetreffende fotograaf, van jonge hond tot oude rot, en neemt een kijkje in de keuken: welke keuzes maakt hij/zij en welke plek neemt Rotterdam voor ze in?

De fotografen begeven zich dagelijks tussen de verschillende  grootstedelijke subculturen die de stad rijk is maar hoe beïnvloedt dit het uiteindelijke resultaat: de foto en het gehele oeuvre van de beeldmaker? Van voorbereiding, tot locatie check, van fotoshoot tot de post edit, Rotterdam Photo laat je de Maasstad door een andere lens zien.

Seizoen 2 – Aflevering 8 Frits Gierstberg
Curator van het Nederlands Fotomuseum Frits Gierstberg, vertelt in de allerlaatste aflevering van Rotterdam Snapshots over de band van Rotterdam met fotografie en waarom juist Rotterdam dé plek is voor een nationaal fotomuseum. Is er een typische Rotterdamse fotografie? En wat is de kracht van het medium?
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/nPtYuWDGARw” frameborder=”0″ gesture=”media” allow=”encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Seizoen 2 – Aflevering 7 Jeroen van Dam
Urban explorer Jeroen van Dam is als fotograaf altijd op zoek naar de meest intrigerende plekken in de stad. Het liefst gaat hij in de avond of nacht op pad en in de zevende aflevering van Rotterdam Snapshots gaan wij met hem mee. Hij zoekt het verlatene op in de altijd drukke stad. Zijn foto’s zorgen ervoor dat je je eigen of een andere stad met andere ogen gaat bekijken.

Seizoen 2 – Aflevering 6 Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode is architectuurfotograaf met een architectuurhistorische achtergrond. Hij heeft leren kijken door zijn studie architectuurgeschiedenis, fotograferen heeft hij zichzelf aangeleerd. Ossip heeft een grote voorliefde voor 20ste -eeuwse en hedendaagse architectuur en dat komt door Rotterdam. Zijn foto’s kenmerken zich door strakke, rechte lijnen met een helder kader en een menselijk aspect zodat je de schaal begrijpt en het gebruik van de ruimte. In de zesde aflevering van Rotterdam Snapshots vertelt hij over zijn werkwijze en opdrachten.

Seizoen 2 – Aflevering 5 Florian Braakman
In de vijfde aflevering van Rotterdam Snapshots bezoeken we documentairfotograaf Florian Braakman die nu bezig is met een project over zijn eigen buurt: Delfshaven. Florian legt zijn buurt vast door middel van portretten en straatfoto’s onder de noemer Delfshaven Finest.
Hij wil het community gevoel vastleggen en bijdragen aan de omgeving door niet alleen foto’s te nemen van de plek, maar ook iets terug te geven: een prachtig document van de bewoners van Delfshaven.

Seizoen 2 – Aflevering 4 Lorena van Bunningen
Lorena van Bunningen is een verzamelaar. Alledaagse objecten en materialen verheft zij middels haar fotografie en geeft ze betekenis. Zo worden rubber en papier een driedimensionaal object waarin beweging centraal staat. Lorena speelt in haar werk met de werkelijkheid: zijn de objecten die zij fotografeert zo gevonden of is het geconstrueerd? Zij vertelt hier meer over in de vierde afleveringen van Rotterdam Snapshots.

Seizoen 2 – Aflevering 3 Khalid Amakran
In de derde aflevering van Rotterdam Snapshots volgen we portretfotograaf Khalid Amakran. Hij is geboren en getogen in Rotterdam fotografeert Rotterdammers en voornamelijk jongeren die in de grote stad wonen. In zijn soms cinematografische werk is er een sterke wisselwerking te zien tussen de geportretteerde en de omgeving.

Seizoen 2 – Aflevering 2 Meinke Klein
Fotografen duo Meinke ten Have en Kees de Klein studeerden beeldende kunst en grafische vormgeving aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Hun verschillende achtergronden resulteren in een unieke en succesvolle samenwerking. Meinke heeft de neiging om dingen lelijker te maken en Kees juist om dingen mooier te maken. Dat is dan ook hun handelsmerk: een kleurrijke, soms vervreemdende wereld scheppen middels fotografie.

Seizoen 2 – Aflevering 1 Raju Jasai
In eerste aflevering van het tweede seizoen van Rotterdam Snapshots volgen we fotograaf Raju Jasai. Hij legt multiculturele bruiloften vast en is gespecialiseerd in Hindoestaanse en Surinaamse huwelijksvoltrekkingen. Het is een eer voor Raju om onderdeel uit te maken van zo een speciaal moment. Als fotograaf gaat hij, zoals hij zelf zegt, op zoek naar het ‘wauw’ of ‘aah’ moment en legt dit vast zodat het kersverse echtpaar de bruiloft kan herbeleven middels zijn foto’s.

Aflevering 8 – Stacii Samidin
In deze aflevering van Rotterdam Snapshots volgen we Rotterdammer in hart en ziel Stacii Samidin, die de poëzie van de fotografische ambacht vindt in zijn analoge camera. Zijn streven om een eerlijk en oprecht beeld te geven is te zien in zijn projecten over ‘societies’ waarvoor hij groepen fotografeert die volgens hem aan de rand van de samenleving worden geplaatst. Zijn werk noemt hij een directe weerspiegeling van hemzelf, en zijn fotografie weerspiegelt waar hij zelf vandaan komt.

Aflevering 7 – Rick Arnold
In deze aflevering van Rotterdam Snapshots nemen we een kijkje naar hoe portretfotograaf Rick Arnold in zijn foto’s speelt met de kracht van suggestie. Na jarenlang succesvol commercieel en mode fotograaf te zijn geweest besloot hij de gelikte shots van kopjes koffie zat te zijn en het roer om te gooien. Met een voorliefde voor vergane glorie, het ouderwetse, onaangeraakte Rotterdam en zijn sterke focus op regie laat hij in zijn portretten de ‘achterkant’ van mensen zien.

Aflevering 6 – Peter de Krom
Peter de Krom staat bekend om zijn droge en ietwat onverklaarbare fotografie. Want zijn die bijzondere momenten waarin hij de ‘condition humaine’ van de Hoekenees vastlegt nou geënsceneerd of niet?
Maar deze fotograaf heeft een ijzeren geduld. Hij zoekt, wacht en volgt het juiste moment, totdat deze zich voordoet voor zijn camera waardoor hij een portret schets van het verband tussen de individu, het landschap en de samenleving.

 

Aflevering 5 – London Loy
Fotograaf London Loy, trots oud Noordenaar,vertelt over zijn eclectische fotowerk voor o.a. Gers en Losse Veters maar ook over zijn vrije werk waar hiphop als grote inspiratiebron dient . Zoals Oldies waar hij hoog bejaarden voor het eerst naar hiphop laat luisteren en dat vastlegd. Maar deze succesvolle, ondernemende autodidact en smulpaap verdiept zich recentelijk het meest in food fotografie, waar hij geheel zijn eigen draai aan geeft.

Aflevering 4 – Sarojini Lewis
In deze aflevering van Rotterdam Snapshots nemen we je mee naar India, waar kunstenares en fotograaf Sarojini Lewis in 2015 naartoe verhuisde. Het thema identiteit speelt een rol in alle werken die Sarojini maakt, zo onderzoekt ze bijvoorbeeld archief foto’s die gemaakt zijn tijdens de migratieroute van India naar Suriname en vervolgens naar Nederland. Ze vergelijkt haar eigen migratieroute met objecten die ze in het dagelijks leven vindt en in haar werk is het maken van associatieve verbanden heel belangrijk.

 
 
Aflevering 3 – Mark van Hattem
In deze aflevering van Rotterdam Snapshots laat Mark van Hattem, landschapsfotograaf en historicus, ons zien hoe hij analoge technieken gebruikt om bizarre samenkomsten van het heden en verleden te verbeelden. Hij zoekt naar archetypes en bevraagt hoe men naar landschappen kijkt. Hij gebruikt 19e-eeuwse afdruktechnieken niet zozeer om het verhaal van een landschap te vertellen, maar om een gevoel over te brengen dat gebaseerd is op wat plekken met zijn verbeelding doen, omdat hij de geschiedenis ervan kent.

Aflevering 2 – Pim Top
In deze aflevering van Rotterdam Snapshots vertelt de Rotterdamse fotograaf Pim Top over hoe je als fotograaf het schildersoog kan volgen. Spelend met uitsnedes en verschillende perspectieven, laat hij je als fotograaf een hele andere manier van kijken door fotografie ervaren.

Aflevering 1 – Dimitri Hakke
In deze eerste aflevering van Rotterdam Snapshots neemt de Rotterdamse concertfotograaf Dimitri Hakke je mee naar één van zijn favoriete locaties in de binnenstad: Rotown. Op de plek waar hij zijn passie voor popmuziek en fotografie ontdekte vertelt hij meer over waarom deze combinatie in zijn werk zo bijzonder voor hem is.


 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat