Rotterdam staat stil bij overlijden Jan Rot: ‘Zijn leven was muziek’

De Rotterdamse zanger Jan Rot is vrijdagochtend 22 april aan de gevolgen van kanker overleden. Rotterdam staat stil bij het overlijden van de geliefde stadgenoot. Directeur van Theater Walhalla Harry-Jan Bus: “Hij had honderden liedjes in zijn hoofd zitten en kon ze allemaal spontaan spelen”

Al langer was bekend dat de zanger, componist en ‘hertaler’ Jan Rot ernstig ziek was. Rot bracht zelf zijn muziek uit, zo’n 25 albums, en hertaalde vele liedjes, musicals en de bekende Matthäus-Passion. “Jan Rot was van alle markten thuis”, vertelt Harry-Jan Bus, directeur van Theater Walhalla. Bijzonder vindt Bus de manier waarop de muzikant liedjes uit het Engels niet vertaald, maar hertaald. “De methode die hij hanteerde voor het hertalen van liedjes was ontzettend inspirerend. Hoe belangrijk hij het vond dat de klanken uit de oorspronkelijke nummers hetzelfde bleven in de Nederlandse versie.”

Rotavond
Iedere laatste donderdagavond speelde Jan Rot in Theater Walhalla op het Deliplein zijn ‘Rotavond’. “Één van de redenen waarom Jan naar Rotterdam verhuisde was dat hij deze avonden bij ons kon komen spelen”, vertelt Bus. “Het theater was de plek waar hij tot zijn recht kwam. De sfeer was geweldig tijdens de Rotavonden en als er spontane verzoekjes uit het publiek waren, speelde hij die altijd”. Bus herinnert zich ook nog de creditcard die Rot steevast gebruikte als plactrum, “Die raakte hij niet kwijt!”. Donderdag 28 april zou de laatste Rotavond plaatsvinden, “maar zo heeft het niet mogen zijn” zegt Bus.

Ook OPEN Vlogger Willem H. van Wijk deelt een herinnering aan de zanger, een opname van Rot voor het literaire festival Poëzie Lagogo.

Zichtbaar in de stad
Op verschillende plekken in de stad zijn teksten van Rot zijn te lezen, bij theater De Buurvrouw en koffiezaak COPPI.

“Ik had niet gedacht dat het zó snel zou gaan”, schrijft journalist Ronald Vonk. “Dus moest ik vanmiddag toch nog hals over kop een verhaal voor de site van Rijnmond maken bij het afscheid van Jan Rot.” Lees het verhaal dat Ronald Vonk schreef hier.