Series van OPEN Rotterdam/
Rotterdam van Onderen

Rotterdam staat bekend om zijn schitterende skyline, maar in de vijfdelige serie Rotterdam van Onderen – verhalen vanonder de skyline kijken we niet omhoog, maar omlaag. We belichten in de serie de ruimtes die aan het daglicht onttrokken zijn, die minder aandacht krijgen dan de hoge gebouwen en mooie bruggen, maar waar zeker fascinerende verhalen te vinden zijn over Rotterdam, zijn bewoners en geschiedenis.

Afl. 5 – Bescherming tegen het water

In de laatste aflevering maken we de cirkel rond, waar 750 jaar geleden de Dam (kering) in de Rotte ons beschermde tegen het water, daar ligt nu de Willemsspoortunnel. In deze tunnel zit ook een kering (dam) maar dan verstopt in het plafond, die in geval van nood naar beneden kan. Wij waren bij de jaarlijkse testsluiting.

Afl. 4 – Ondergrondse bescherming

Onder de grond wordt vaak gezocht naar bescherming, vooral tijdens de 2e wereldoorlog. In Hoek van Holland zijn er nog veel bunkers bijvoorbeeld en onder het Beurs gebouw (WTC) is er een enorme kelder, waar zich tijdens de razzia van 1944, 16 jonge mannen schuil hielden. Op Zuid zijn we in een ondergronds tramstation, waar graffiti is beschermd tegen de tijd toen deze in 1996 is afgesloten.

Afl. 3 – Gebruik van water

We zien in de kelder van het oudste Stadsverwarmingsgebouw aan het Grote Kerkplein, hoe water wordt opgewarmd door enorme ketels. Een verborgen tunnel van 820 meter onder de Rotte vervoerd het water naar tuinders en het water op de de Maas helpt om de Metrotunnel te bouwen. Verder laat de kelder van de Hofplein vijver zien dat water ook een decoratieve functie heeft.

Afl. 2 – Bescherming van het water

In Rotterdam stonden vroeger grote gasfabrieken in onder andere Kralingen en Feijenoord. Tegenwoordig zie je daar bovengronds nog maar weinig van, maar onder de grond wordt dagelijks hard gewerkt om met name het (grond)water onder de grond te zuiveren. Putten tot wel 30 meter diepte en ondergrondse garageboxen met honderden filters zorgen ervoor dat het onder de grond schoon wordt, zodat het boven de grond kan gaan bloeien.

Afl. 1 – De geboorte van Rotterdam

Het nieuwe seizoen start met archeologie. In de eerste aflevering van Rotterdam van Onderen seizoen 3 gaat het over de geboorte van Rotterdam. Wie waren de eerste Rotterdammers? Waar dankt Rotterdam zijn naam aan? En wat heeft dat te maken met de twee reusachtige voeten die op de Binnenrotte staan? Presentator Florian Franken krijgt de antwoorden van de Rotterdamse archeoloog Maaike Sier. Centraal in de aflevering staat de vondst van een bijzonder 13de-eeuws object tijdens de bouw van de Willemsspoortunnel.

Promo seizoen 3

Rotterdam staat bekend om haar indrukwekkende skyline. Maar ook onder de grond valt er ook ontzettend veel te ontdekken in de havenstad. Van de kelders van het WTC tot de Willemsspoortunnel bij Blaak, in seizoen 3 van de serie ‘Rotterdam van Onderen’ ga je weer op reis langs de ondergrondse hoogtepunten in deze verborgen wereld.

Vanaf 1 november te zien bij OPEN Rotterdam.

Afl. 5 – Toekomst

In deze aflevering na twee seizoenen Rotterdam van Onderen hebben we niet de illusie dat we alle ondergrondse locaties in beeld hebben gebracht maar denken we niet dat we een derde serie er voorlopig niet inzit. We kijken dan ook maar even in de toekomst en ontdekken hoe je tegenwoordig met laserscannen alles onder de grond ook tot op de millimeter kan meten en blijkt er gewoon al een metro station in Rotterdam te liggen die al 25 jaar wacht op de toekomst en zijn eerst reizigers…. We sluiten af met een korte compilatie van beide 2 Rotterdam van Onderen series, waar we met zeer veel plezier aan hebben mogen werken.

Afl. 4 – Bizarre kelders

In deze aflevering de vele honderdduizenden kelders die Rotterdam kent is 99% puur functioneel en niet heel bijzonder, maar dan blijven er nog genoeg kelders van die resterende 1% over met een heel interessant verhaal. Sommige zitten op onverwachte plekken of hebben een mooie historie. Andere zijn weer zo bizar groot dat je er makkelijk door heen kunt varen…

Afl. 3 – Leven onder de grond

In deze aflevering zonder dat we het zelf door hebben zijn we als Rotterdammers vaker onder de grond te vinden als we zelf denken. Architect Maarten Struijs heeft in zijn 25 jaar dat hij voor de Gemeente Rotterdam werkt talloze bouwerken op zijn naam staan. Bijvoorbeeld het hele ondergrondse netwerk bij het Centraal station. Hoe zorgt hij er als architect ervoor dat het onder leefbaar blijft. Verder feesten we ook onder de grond zoals in Toffler en zijn we op sommige plaatsen in Rotterdam wel heel lang onder de grond.

Afl. 2 – 24 uur ondergronds

In deze aflevering in de wereldstad Rotterdam gaat het leven onder de grond ook gewoon 24 uur door. De aflevering is verdeeld in die 4 dagdelen van de dag en bekijken we in de nacht het werk in de Maastunnel, in de ochtend zijn we in een collecteursriool, s’ middags gaan we naar het ondergrondse leven kijken van het kleine broertje van Rotterdam en als de zon onder gaat, volgen we de underground DJ 7leven, die in zijn ondergrondse studio dan pas begint.

Afl. 1 – Archeologie

In deze aflevering Voor de uitbreiding van de Maasvlakte-2 is er op 20 meter diepte gezocht naar sporen van onze voorvaderen. Het archeologisch onderzoek heeft veel enthousiasme teweeg gebracht waardoor er elke dag nog mensen zijn die op de stranden van de Maasvlakte
zoeken naar interessante vondsten van duizenden jaren oud.

Afl. 5 – Bunkers en kluizen

In deze aflevering bescherming tegen dieven die kostbaarheden willen stelen uit onze kluizen, water en oorlog.

Afl. 4 – Menselijk Transport deel 2

In deze aflevering zie je Verhalen van onder de Maastunnel en de kelder van de Erasmusbrug.

Afl. 3 – Menselijk Transport deel 1

In deze aflevering nemen we het openbaar vervoer en nemen we een kijkje achter de schermen bij Rotterdamse metro.

Afl 2. Niet-menselijk transport / Verhalen van het ondergronds transport

In de tweede aflevering duiken we onder de grond en leren we over niet-menselijk transport zoals olie, water en gas.

Afl. 1 – Het Bodemarchief

Rotterdam staat bekend om zijn schitterende skyline, maar in de vijfdelige serie Rotterdam van Onderen – verhalen vanonder de skyline kijken we niet omhoog, maar omlaag. We belichten in de serie de ruimtes die aan het daglicht onttrokken zijn, die minder aandacht krijgen dan de hoge gebouwen en mooie bruggen, maar waar zeker fascinerende verhalen te vinden zijn over Rotterdam, zijn bewoners en geschiedenis.

Afl. 5 – Bescherming tegen het water…

Afl. 4 – Ondergrondse bescherming…

Afl. 3 – Gebruik van water…

Afl. 2 – Bescherming van het water…

Afl. 1 – De geboorte van Rotterdam…

Promo seizoen 3…

Afl. 5 – Toekomst…

Afl. 4 – Bizarre kelders…

Afl. 3 – Leven onder de grond …

Afl. 2 – 24 uur ondergronds…

Afl. 1 – Archeologie…

Afl. 5 – Bunkers en kluizen…

Afl. 4 – Menselijk Transport deel 2…

Afl. 3 – Menselijk Transport deel 1…

Afl 2. Niet-menselijk transport / Verhalen van …

Afl. 1 – Het Bodemarchief…