Rotterdam verlangt naar memorabele tijden bij Tropicana: ‘Mis het heel erg’

Stadsarchief Rotterdam

Tropicana is nog steeds een plek waar Rotterdammers mooie herinneringen aan hebben. Het zwemparadijs wordt op zonnige dagen extra gemist. Dat laten Rotterdammerds duidelijk merken onder onze social media post over dit Rotterdamse gebouw. “Zoenende stelletjes in verstopte jacuzzi’s die dan chagrijnig keken toen ik als kind erbij kwam plonzend”, herinnert @marjolief_ zich nog goed.

Tropicana werd in 1988 gebouwd aan de Maasboulevard en groeide daar uit tot een van de grootste attracties stad. Het zwembad werd nog geopend door voormalig burgemeester Bram Peper en ging dicht in 2010. Er waren klachten over losbandige jeugd en ook was het zwembad op veel plekken onveilig door achterstallig onderhoud. Toch zijn het de positieve herinneringen die vooral overblijven voor de Rotterdamse bezoekers. “De beste kinderfeestjes werden daar gehouden”, reageert @supertexy op Instagram.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

“Was een leuk zwembad. Jammer dat het weg is, was een grote aanwinst voor Rotterdam”, schrijft @lylocan. Ook Marja vindt het een groot gemis, laat ze via Facebook weten. “Ik mis zeker een extra zwembad vlakbij/in het centrum, nu dat steeds dichter bevolkt raakt.” Chris vult aan: “Ja, en nu is het verwaarloosd, doodzonde. Avondzwemmen was gaaf daar.”

Maar er zijn ook herinneringen aan de slechtere momenten in de Tropicana. “Mijn herinneringen aan dit zwembad zijn dat ik twee keer ben geweest en mijn vriendinnetje werd aangerand … De badmeesters deden er niets aan”, schrijft Stephanie. Ook @deborah010 had hier last van: “Geweldig zwembad. Helaas werd je daar op een gegeven moment als tienermeisje constant lastig gevallen door jongens.” Maren werkte op de chirurgische polikliniek van het Havenziekenhuis en daar ‘kwamen om de haverklap ‘Tropicana-kinnen’ binnen’. “Mensen die op hun buik de glijbaan afgingen, hun kin dan openhaalden en bij ons gehecht moesten worden.”

Zo zag Tropicana eruit in 2015. Een vervallen zwemparadijs…

Nu is Tropicana de thuishaven van BlueCity, waar wordt nagedacht over een circulaire economie en de toekomst van de stad, met de focus op recyclen. Hier zitten allerlei innovatieve ondernemers die nadenken over een duurzame toekomst.