Funderingsproblemen zorgen in Rotterdam steeds vaker voor spanningen tussen buren. Op het Peijnackerplein 23 moeten boven- en onderburen Marije, Giso, Janneke en Henk samen aan een groot funderingsherstel beginnen. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk blijkt het een emotioneel, technisch én financieel ingewikkeld traject.
“Het hele appartement moet eruit, de vloer moet open, fundering vernieuwd, en daarna moet alles weer worden opgebouwd”, legt Henk uit. Hij woont met Janneke en hun drie kinderen op de begane grond en moet straks een jaar lang ergens anders wonen. En dat blijkt nog niet zo makkelijk. “Een woning zoeken in deze markt is ontzettend lastig”, vertelt Henk. “Je moet met vijf mensen een plek vinden waar je een jaar lang kunt wonen, zonder dat je zomaar op straat staat.”
Ook bovenburen Marije en Giso werden verrast door de impact. “We wisten dat het een oud huis was, maar hoe complex en langdurig zo’n hersteltraject is, dát hadden we niet voorzien.”
Bemiddelaar tussen bewoners
Om ervoor te zorgen dat het contact goed blijft – en dat alle keuzes eerlijk worden afgestemd – schakelden beide huishoudens De Bouwdirigent in. Die helpt als bemiddelaar tussen bewoners. “Als je samen door zoiets heen moet, wil je daarna nog gewoon goede buren zijn”, zegt Henk.
Daarom besluiten beide gezinnen om hulp te zoeken bij het organiseren en afstemmen van het proces. Niet alleen om praktische redenen, maar ook om het contact goed te houden. “Je wil dit samen doorkomen, zonder ruzie of misverstanden”, zegt Marije. “Want als de stof is neergedaald, woon je nog steeds naast elkaar.”
Volgens bouwdirigent Paulien Neppelenbroek komen dit soort situaties steeds vaker voor in Rotterdam. “Mensen hebben vaak geen idee wat funderingsherstel betekent voor hun dagelijks leven, laat staan wat je allemaal samen moet regelen.”