Rotterdam Viert de Stad! Collegetour

Rotterdam Viert de Stad! Collegetour 
De Rotterdam Viert De StadCollegetours is een serie van 6 vraaggesprekken onder leiding van Ernest van der Kwast waarin Rotterdammers de kans krijgen met gezichtsbepalers van de stad in gesprek te gaan over verleden, heden en toekomst van Rotterdam. Dit project is onderdeel van Rotterdam Viert De Stad!bekijk hier het complete programma. Het programma wordt georganiseerd door Arminius.

Aflevering 1 met Jandino Asporaat
Jandino Asporaat beet het spits af, hij was te gast tijdens de eerste Rotterdam viert de stad Collegetour van Arminius Rotterdam. Van Zwijndrecht tot Boekelo, van Hilversum tot Barendrecht, heel Nederland ligt aan zijn voeten: Jandino Asporaat

Op zijn 11e van Curacao naar Rotterdam gekomen, is hij inmiddels als cabaretier en presentator niet meer weg te denken van de televisie, het podium en het witte doek. Programma’s als De Dino Show, Alles mag op vrijdag, verschillende theatershows en zijn eerste eigen speelfilm Bon Bini Holland, deze Rotterdammer verrast vriend en vijand met zijn veelzijdigheid.

Op woensdagavond 13 januari presenteerde Ernest van der Kwast de eerste editie van de Rotterdam Viert De Stad! Collegetour (locatie Kunsthal Rotterdam)

Deel 1


Deel 2

Aflevering 2 met Carrie Jansen
Wie kent haar niet? Met haar rode krullen is zij al jaren een van de opvallendste verschijningen in onze stadCarrie Jansen. Schrijfster, columniste, politiek activiste, modeontwerpster en sinds 2009 meester in de rechten met een eigen advocatenpraktijk. Ze sprong op de bres voor straatprostituees en trekt nog steeds fel van leer tegen alles wat riekt naar uitbuiting en onrecht. 

Toen ze op haar 22e het Centraal Station uitkwam, waaide haar haar meteen in de coupe windhoos die het nu nog steeds is. En toen er een oude man tegen haar opliep en riep: “krijg jij helemaal de tering”, dacht ze: hier wil ik wonen. In dat gekke Rotterdam. Ze woont er nog steeds.

Deel 1

Deel 2

Aflevering 3 met Saskia Stuiveling
Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, persoonlijk medewerker van Rotterdams markantste burgemeester Andre van der Louw, 16 jaar lang president van de Algemene Rekenkamer, dat zijn slechts een paar functies van het indrukwekkende cv  van onze eigen Rotterdamse  powervrouw: Saskia J Stuiveling. In deze aflevering vertelt Saskia over haar liefde voor Rotterdam, de oorlogsavonturen van haar grootvader, onze angst voor buitenlandse achternamen en nog veel meer!

Deel 1

Deel 2

Aflevering 4 met Wilfried de Jong
In aflevering 4 is Wilfried de Jong te gast tijdens de Rotterdam Viert de Stad collegetour in Arminius. Als schrijver, presentator en televisieprogrammamaker is Rotterdammer Wilfried met recht veelzijdig te noemen.

Deel 1

Deel 2

Aflevering 5 met Nelli Cooman
Nelli Cooman (51) is geboren in Paramaribo, maar groeide op aan de West-Kruiskade. Voor veel mensen een enge buurt, voor Nelli een thuishaven. ‘Als niet-geboren Rotterdamse ben ik heel chauvinistisch als het om de stad gaat. Ik ben getogen aan de West-Kruiskade. In de jaren zeventig vonden veel mensen dat een enge buurt, maar voor mij was en is het een veilige thuishaven. Alle buren waren ‘ooms en tantes’, ik heb er nog steeds contact mee. Ik haal mijn vlees ook nog altijd bij Slagerij Schell. Voor mij is er maar één stad. Ik zeg weleens: het eerste steentje is in Paramaribo ontstaan, maar het huis is in Rotterdam gebouwd.

Deel 1

Deel 2Aflevering 6 met Francine Houben
Ze ontwierp het statige Montevideo op de Wilhelminapier en de Kapel Heilige Maria der Engelen in Crooswijk. In 2015, kreeg ze de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor haar hele oeuvre. Momenteel werkt ze onder meer aan de renovatie van de beroemde New York Public Library. Maar ook in Taiwan, Groot-Brittannië, China en Spanje worden ontwerpen van haar hand gerealiseerd: creatief directeur en medeoprichter van Mecanoo Architecten: Francine Houben.

Francine gaat graag in gesprek met Rotterdammers over de stad, haar drijfveren, dromen en idealen tijdens deze laatste Rotterdam Viert de Stad! Collegetour.

Deel 1

Deel 2

Rotterdam Viert de Stad! Collegetour is te zien op OPEN Rotterdam TV (Ziggo 36 KPN 636) en OPEN Rotterdam Digitaal (website, facebook, twitter).