Rotterdam viert NLdoet: acties in Delfshaven, Crooswijk en Miniworld

Door heel Rotterdam zijn vrijwilligers op 15 en 16 maart hard aan het werk gegaan om NLdoet te vieren, een landelijke actie georganiseerd door het Oranje Fonds om vrijwilligerswerk te stimuleren. We bezochten drie locaties en spraken met enthousiaste Rotterdammers die vrijwilligerswerk met passie leiden.

Onze eerste stop was het Dakpark in Delfshaven, waar een groep vrijwilligers bezig was met het snoeien van hortensia’s. Loes van der Linden van Stichting Dakpark en andere vrijwilligers komen hier wekelijks samen om aan de tuin te werken. “Het is een flinke klus, daarom hebben we NLdoet-vrijwilligers opgeroepen om te helpen,” vertelt Loes. Ze benadrukt dat ervaring niet nodig is; iedereen kan gewoon een paar uur op zaterdagochtend langskomen. Het levert niet alleen een mooie tuin op, maar ook ontmoetingen met buurtgenoten en een alternatief voor de sportschool.

Vervolgens bezochten we verzorgingstehuis Laurens Rubroek in Crooswijk, waar de balkons werden opgeknapt zodat bewoners van het mooie weer kunnen genieten. Manuela de Greef, activiteitenbegeleider, en Mirella Bohré, coördinator vrijwilligers en mantelzorgers, benadrukken het belang van vrijwilligers in de zorg. Ze merken op dat het vinden van vrijwilligers steeds moeilijker wordt. Desondanks zetten de aanwezige vrijwilligers zich met volle overgave in, van het aanbrengen van kippengaas tot het verven van muurtjes in een mediterrane kleur blauw en
twee dames boren op geheel eigen wijze gaten in de onderkant van een bloembak. “Bij gebrek aan een boormachine, moeten we maar een slagersmes gebruiken.” Aan het einde van de dag werd het vernieuwde balkon gepresenteerd aan Eugenie, een bewoner van 101 jaar oud.

Als laatste bezochten we Stichting Modelbouwgroep Nederland in de werkplaats van MiniWorld. Steven Hoogslag, bestuurslid van de Modelgroep, deelde enthousiast dat ze de afgelopen week hebben geholpen bij het maken van een maquette voor Miniworld. De werkplaats was nog bedekt met stof van dit project, dus met hulp van NLdoet kregen ze assistentie van leerlingen van Melanchton om op te ruimen. “De Melanchthon-leerlingen komen hier al een paar jaar, dus ik denk dat ze elkaar vertellen: als je daar naartoe gaat, sta je droog en word je hartelijk ontvangen.” Als blijk van waardering kregen de leerlingen een cadeautje: een model dat ze zelf kunnen bouwen!