Rotterdam wil af van wetgeving die jongeren het huis uit werkt

Als je vanaf je eenentwintigste nog thuis woont, kun je meebetalen aan de lasten en gaat de uitkering van je ouders omlaag. Deze ‘kostendelersnorm’ draagt eraan bij dat jongeren dakloos raken, blijkt uit het tweede deel van het onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam in samenwerking met onderzoeksplatform Argos. De gemeente Rotterdam pleit er bij het kabinet voor om jongeren helemaal uit te sluiten van deze regel. 

Deze landelijke regelgeving, waarbij jongeren vanaf hun eenentwintigste door de gemeente geacht worden mee te betalen aan de huisvesting, heet de kostendelersnorm. De toepassing daarvan leidt niet zelden tot dakloosheid. Het is een eerste conclusie die Vers Beton trekt uit onderzoek. Gesprekken met grote Rotterdamse jongereninstellingen Pameijer, Youz, Maaszicht, Enver, en met de Straatadvocaten en vrijwilligersorganisatie Rotterdamse Douwers, tonen dat de kostendelersnorm regelmatig een rol speelt in het dakloos raken van jongeren. 

Lees hier het hele artikel.

Vers Beton duikt de komende maanden in samenwerking met OPEN Rotterdam in de wereld van loketten, crisisopvang, huisvesting en op straat terecht komen. We sluiten daarmee aan bij landelijk onderzoek van onderzoeksplatform Argos (VPRO/HUMAN).

Ben je ervaringsdeskundige, of leef je zelf op straat? We horen graag van je hoe jij dakloos werd en waar je vervolgens tegenaan liep. Ben je hulpverlener? Ook dan gaan we graag met je in gesprek. Mail [email protected]

beeld: Lucia Lenders

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat