Rotterdam woont 2030! Een serie over de Woonvisie

In aanloop naar het referendum over de Woonvisie op 30 november, staat OPEN Rotterdam uitgebreid stil bij de toekomstplannen voor de stad op gebied van wonen. In een serie van acht afleveringen op tv en ruime aandacht op de sociale media-kanalen belichten we een aantal belangrijke onderdelen uit deze veelbesproken Woonvisie. Want waar gaat de Woonvisie eigenlijk over? De vraagstelling van het referendum is immers: ‘Bent u voor of tegen de Woonvisie’.

Toekomstplannen
De komende jaren wil het stadsbestuur op veel plekken in de stad slopen, renoveren en bouwen. Het college van burgemeester en wethouders wil meer woningen voor gezinnen met een midden- of hoger inkomen, zodat zij in Rotterdam blijven. Ook hoopt de gemeente nieuwkomers aan te trekken, want de belangstelling voor Rotterdam groeit. Daarnaast wordt er flink ingegrepen in de bestaande voorraad goedkope, sociale huurwoningen: 20.000 van deze woningen moeten verdwijnen. Dit gebeurt door renovatie en sloop. Volgens het college van burgemeester en wethouders is dit mogelijk, omdat Rotterdam een grote groep zogenoemde scheefhuurders heeft: mensen die eigenlijk niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Zo zouden 124.000 huishoudens recht hebben op een sociale huurwoning, terwijl er 167.000 van dat soort woningen zijn. Renovatie geldt vooral voor woningen die te klein zijn, slecht geïsoleerde woningen en voor leegstaande gebouwen die tot woningen kunnen worden verbouwd.

Referendum
Tegenstanders van de plannen om een groot aantal goedkope huurwoningen te slopen, verzamelden voldoende handtekeningen om een referendum af te dwingen. Zij wilden de verkiezingsvraag: ‘Bent u voor of tegen de afname van de goedkope woningvoorraad?’ Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad stemde voor een andere vraagstelling, omdat zij vindt dat de Woonvisie over meer gaat dan alleen de sloop van goedkope huurwoningen. De vraagstelling van het referendum van 30 november 2016 is nu: ‘Bent u voor of tegen de Woonvisie Rotterdam?

Visueel
In Rotterdam Woont 2030! vertellen we meer over de plannen voor de stad en richten we de camera op een heel divers Rotterdam. We zien wijken die volgens de Woonvisie in de toekomst verder ontwikkeld en verdicht zullen worden, en wijken die door renovatie en sloop ingrijpend zullen veranderen. Maar ook bewoners komen in beeld, zij vertellen over het wonen in hun woning en wijk en hoe zij aankijken tegen de toekomstplannen voor dat gebied. De serie laat een heel divers sociaalgeografisch Rotterdam zien. Met beelden vanuit de lucht en vanaf het water, het uitzicht, het pleintje en de straat. We zien verschillende stadswijken, woningen en interieurs, maar ook uiteenlopende bewoners: eigenaren van hoogbouw in het centrum, huurders van slooppanden op Zuid, nieuwkomers op Katendrecht, klussers die twee woningen samenvoegen, en mensen die voor een duurzame woning op Heijplaat kozen.

Platform voor discussie op sociale media
Ook op de website en de sociale media-kanalen van OPEN Rotterdam worden de volgers breed geïnformeerd over de Woonvisie. Daarbij willen we een platform bieden om over stellingen na te denken en met elkaar in discussie te gaan over het wonen nu en in de toekomst in de stad.

Bekijk hier de Woonvisie Rotterdam.

Aflevering 8 – Heijplaat
In aflevering 8 van Rotterdam Woont 2030! staat Heijplaat centraal, gelegen tussen de Waalhaven en Eemhaven. Om vergrijzing tegen te gaan, komen er driehonderd hypermoderne, duurzame woningen voor gezinnen. Kijk hoe het Robert Ennema bevalt. Hij woont in een tijdelijke modelwoning. Het huis is zo gebouwd dat de energie die wordt opgewekt, gelijk is aan de gebruikte energie: een 0-op-de-meter-woning. 

Aflevering 7 – Overschie
Voor aflevering 7 van Rotterdam Woont 2030! gaan we naar Overschie. We ontmoeten Edward en Welly tijdens hun verhuizing. Hun oude huurwoning wordt gesloopt, ze vonden snel een nieuwe huurwoning. Het prijsverschil is fors: ze gaan van 256 euro naar 800 euro huur. Voor Edward en Welly stond voorop dat ze in Overschie zouden blijven. Ze zijn blij met hun luxere woning met mooi uitzicht, maar vinden dat er te weinig gebouwd wordt voor mensen zonder kinderen.

Aflevering 6 – Nesselande
In aflevering 6 van Rotterdam Woont 2030! staat Nesselande centraal. Een grote nieuwbouwwijk in het stadsdeel Prins Alexander, aan de Zevenhuizerplas. In 1995 werd dit gebied door de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle overgedragen aan Rotterdam om er een vinexwijk te kunnen bouwen. Twaalf jaar geleden kwamen ook Nancy Elffers en Frank Kien hier wonen. Ze waren een van de eerste bewoners en hebben het gebied enorm zien veranderen.



Aflevering 5 – Crooswijk
Van jouw te kleine woning één grote woning maken? Dat kan door samenvoegen. Als de woning naast, boven of onder jouw woning te koop staat, is het soms mogelijk om twee woningen samen te voegen en een nieuwe droomwoning te creëren. Kijk hoe Sanne en Raymond dat in Crooswijk doen. Ze zijn nog volop bezig met slopen en strippen, maar als daarna de aannemer en een architect aan de slag gaan, krijgen ze precies wat ze willen: een totaal gerenoveerde boven- en benedenwoning naar hun wens in een karakteristieke straat.

Aflevering 4 – West
In aflevering 4 van Rotterdam Woont 2030! staat Rotterdam-West centraal. Een gebied met veel woningen die volgens de gemeente verouderd zijn en niet meer voldoen aan de huidige eisen. Daardoor is er veel verloop van mensen die een betere woonplek zoeken. De laatste jaren is er ook nieuwbouw gekomen, en volgens de Woonvisie moet dat in de toekomst op meer plekken in West gebeuren. Bert Knaap verhuisde van Spangen naar Bospolder voor een nieuwbouwwoning. Hij richtte hem in tot kleurrijk droompaleis en heeft een enorme stadstuin. Bert wil er nooit meer weg en vindt West een prima wijk.

Aflevering 3: Centrum
In aflevering 3 belichten we het stadscentrum van Rotterdam. We zien Tevin Raynor, hij woont met zijn familie in de New Orleans, op de Kop van Zuid. Tevin werkt aan een professionele zangcarrière en trad op in de Voice of Holland. Hij en zijn familie houden van luxe, cultuur en uitgaan. Dat straalt de woning ook uit. Wanneer we binnenkomen, zien we design meubelen en een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Aflevering 2: Rotterdam- Zuid
In Rotterdam-Zuid wordt al decennia geïnvesteerd om de woningvoorraad op peil te houden en te verbeteren. Met geld van het Rijk, de woningcorporaties, de gemeente en de particuliere sector. Ook voor de toekomst staat voor Rotterdam-Zuid een mega-opknapbeurt gepland. 35.000 woningen moeten worden gesloopt of gerenoveerd. Een groot deel van de voorraad goedkope, sociale huurwoningen zal verdwijnen en er komen duizenden extra nieuwbouwwoningen voor gezinnen met een midden- of hoger inkomen.

Aflevering 1: Katendrecht
Katendrecht stond lang bekend als een achterstandswijk met veel problemen, zoals prostitutie, drugs en criminaliteit. Vanaf de jaren ’90 ging De Kaap flink op de schop. Er werd gesloopt en gerenoveerd, en er kwam veel nieuwbouw. Vooral woningen voor jonge gezinnen. En met resultaat: tegenwoordig is de wijk erg populair en vanuit heel Rotterdam komen nieuwkomers naar Katendrecht.

Rotterdam Woont 2030! Is vanaf 1 november elke dinsdag en vrijdag te zien op het televisiekanaal van OPEN Rotterdam, en te volgen op onze sociale-media kanalen en de website.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat