Rotterdam zet zich in tegen zwerfvuil

Goed gedrag belonen en ongewenst vervuilend gedrag bestraffen. Dat is de basis van het Rotterdams offensief tegen zwerfvuil. Met meer dan twintig actiepunten gaat de gemeente samen met Rotterdammers de stad schoner krijgen en houden.
Het varieert van het vroeg aanleren van schoon gedrag, het sneller legen van overvolle prullenbakken en containers, het ondersteunen van schoonmaakacties tot het fors beboeten van vervuilers.

Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte): “De gemeente ruimt jaarlijks 13.000 ton zwerfvuil op. Dat is enorm veel en kost ook veel. Samen met Rotterdammers, maar bijvoorbeeld ook met evenementenorganisatoren en scholen kijken we hoe iedereen kan bijdragen aan een schonere stad. Goed gedrag gaan we belonen, maar wie niet meewerkt kan rekenen op flinke boetes.”

Het offensief tegen zwerfvuil richt zich niet alleen op het schoon krijgen van de stad maar ook op het schoon houden. De gemeente zet extra in op handhaving en strenger bestraffen. De boete voor het verkeerd aanbieden van huisafval is sinds 15 april 2015 verhoogd van € 115,- naar € 125,- en kan bij herhaling oplopen tot € 500,- boete of drie dagen afval opruimen. Mensen die meerdere keren rommel op straat gooien krijgen bij elke volgende overtreding een hogere boete die uiteindelijk kan oplopen tot
€ 420,-. Stadswachten in burgerkleding worden ingezet voor handhaving op hotspots.