Rotterdam ziet de zon dinsdag even verdwijnen

Haal je telescoop, eclipsbril en megazoom camera maar uit de kast; dinsdag 25 Oktober kun je in Rotterdam (bij helder weer) de zonsverduistering ‘zien’. Tussen 11.00 en 13.00 uur zal de zon een klein stukje achter de maan verdwijnen. En om 12.05 uur zal het natuurfenomeen op het hoogtepunt zijn waarbij het voor ongeveer 22% verduistert wordt.

Trommelen tijdens de verduistering
In sommige landen is het gebruikelijk lawaai te maken als er een zonsverduistering is. Dit heeft ermee te maken dat men, in China, dacht dat de zon werd opgegeten door een draak. Op het Indonesische eiland Java begonnen de mensen, tijdens een volledige verduistering in de 16e eeuw, te schreeuwen en bidden.

Religies
Binnen verschillende religies wordt de zonsverduistering anders geïnterpreteerd. tijdens het Hindoeïstische lichtjesfeest Divali, dat vijf dagen duurt, wordt de dinsdag ingetogen met betrekking tot de festiviteiten. De zonsverduistering heeft een negatieve invloed op lichaam en geest, volgens het Hindoeïsme. Voor Islamieten staat de verduistering voor een teken van Allah en hier bestaat dan ook een speciaal gebed voor. Ook in de Bijbel wordt op verschillende plekken geschreven over (totale) verduistering als een profetische betekenis.

Spiritueel
Vanuit de spirituele hoek klinkt de verduistering minder donker;een zonsverduistering staat symbool voor verandering. Het brengt onverwachte en ongeplande gebeurtenissen met zich mee. En biedt de mogelijkheid goed stil te staan bij wat je wilt. Een uitstekend moment om te reflecteren.

Let op!
Of je nu een speciaal gebed doet, een momentje pakt om te mediteren of tegen de verduistering aan wilt schreeuwen; zorg ervoor dat je hierbij niet direct naar boven kijkt. Onbeschermd recht in de zon kijken kan permanente oogschade veroorzaken.