Rotterdammers bedenken oplossingen voor afval in de stad: ‘Aparte prullenbak voor statiegeld’

Sinds de invoering van statiegeld op blikjes, lijkt het afval op straat toe te nemen. Statiegeldjagers scheuren vuilniszakken open en laten hiermee een flinke puinhoop achter. Als het aan de Rotterdammer ligt, is een oplossing zo gevonden: “Statiegeldringen zoals in Denemarken.”

De Rotterdammer is duidelijk: het schoonmaakbeleid moet anders. Dat blijkt uit een oproep via Instagram, waarbij 96% stemt dat het tijd is voor verandering. Vuilniscontainers puilen uit, waardoor mensen hun vuilniszakken ernaast zetten. Het gevolg? Mensen die de containers openscheuren en op zoek gaan naar weggegooide waarde, zoals flesjes of blikjes met statiegeld.

Toch moet een schoon Rotterdam mogelijk zijn, denken de OPEN Rotterdam-volgers op Instagram. Zo zou er gekeken moeten worden naar hoe andere landen omgaan met afval op straat. In Denemarken en Duitsland gebruiken ze zogeheten statiegeldringen. 

In gemeente Dalfsen (zie tweet) hebben ze deze al overgenomen. Door deze ringen, die aan de prullenbak hangen, kunnen mensen die hun flesje niet willen inleveren voor statiegeld, hun flesje hierin kwijt. Iemand anders kan deze dan pakken en inleveren. Inmiddels zijn deze in verschillende steden te vinden. Maar dus nog niet in Rotterdam.

Andere reacties benadrukken dat de gemeente meer moet inzetten op strenge handhaving. “Serieus handhaven. Boetes uitdelen”, schrijft iemand. Ook moeten er meer containers en prullenbakken in de stad komen en moeten deze vaker geleegd worden. “Vaker de containers legen zodat de zakken niet op straat staan”, reageert een betrokken Rotterdammer.

Op de vraag wat Rotterdammers doen met hun statiegeldflesjes, reageert 78% dat ze deze netjes inleveren. De overige 22% gooit hun statiegeld gewoon weg.

En waar het vaak een puinhoop is?