VIDEO | Rotterdammers geven zich bloot in kunstroute LIJF010 door Delfshaven

LIJF010 is een pop-up kunstroute van Maas theater en dans door Delfshaven. Door de wijk verspreid, staan acht grote portretten van Rotterdammers die een speciale band hebben met hun lijf. Een van hen is Romy, die geboren is als meisje, maar zich een jongen voelt.

Romy hoopt dat zijn foto een bepaalde kracht uitstraalt. “Als het over transgenders gaat op televisie, is dat vaak zwaar beladen of verdrietig. Ik hoop dat mijn foto een bepaalde vrolijkheid, kracht en levenslust uitstraalt, want dat is hoe ik de transitie van mijn lichaam heb ervaren.”

Tekst gaat verder onder de video.

Stadsproject
Ieder jaar organiseert Maas een stadsproject dat op locatie in de wijken gespeeld kan worden. Vanwege de coronacrisis is het dit jaar niet mogelijk om het geliefde project van de grond te laten komen. Daarom brengt het gezelschap dit jaar een stukje kunst naar Delfshaven in de vorm van de kunstroute.

Sara Giampaolo, curator van LIJF010, legt uit waarom dit jaar voor deze kunstroute is gekozen. “Onze lijven hebben in de crisis veel stilgezeten, zijn niet aangeraakt en zijn niet gezien. Terwijl ze wel zijn doorontwikkeld. Dat vonden we een spannend onderwerp.”

Acht lijven
De route van een kleine vijf kilometer leidt wandelaars langs acht trotters. Het thema van de pop-up kunstwerken is het lijf. Rotterdammers werden voor dit project geïnterviewd, gefilmd en gefotografeerd. Ook maakten verschillende singer-songwriters voor iedere persoon een lied. Zo maakte Djurre de Haan muziek voor Romy. Deze zijn via de QR-codes op de trotters te kijken en beluisteren.

De route start bij het Maaspodium. In de weekenden worden er extra evenementen georganiseerd zoals lunches en muzikale traktaties. De route is tot 30 juni 2021 te bewandelen.