Rotterdammers kamperen straks op Binnenrotte uit protest tegen hoge huren

Omroep BNNVARA organiseert donderdag 19 mei de protestactie Camping De Huur Is Te Duur op de Binnenrotte in het centrum. Doel is om samen met onder andere de Woonbond eerlijkere huurprijzen te realiseren voor jonge huurders in de stad. En dat is nodig, want uit verschillende huurtoetsen blijkt dat huurders in Rotterdam gemiddeld 169 euro per maand te veel betalen.

Naast de Markthal verschijnt morgen een heuse camping waar bezoekers gratis advies kunnen krijgen van huurexperts en een huurcheck kunnen doen om te kijken of hun maandbedrag niet te hoog is. Er komt een acht meter hoge verticale tentenmuur met daarop bedragen die symbool staan voor het bedrag aan huur dat jongeren teveel betalen per maand. Vaak zijn ze er niet van op de hoogte dat ze deze bedragen kunnen aanvechten.

Betaalbaar alternatief
Lisanne Nooter, woordvoerder van BNNVARA: “We zien dat studenten soms noodgedwongen op de camping moeten wonen aan het begin van hun studieperiode, omdat ze geen betaalbare woonruimte kunnen vinden. We zijn bang dat een tent straks het enige betaalbare alternatief is, vandaar het idee van de camping in het centrum van Rotterdam.”

Presentatoren Sahil Amar Aissa, Jurre Geluk en Ciana Mayam zijn aanwezig om verslag te doen vanaf de Binnenrotte.

De omroep wil met deze campagne opkomen voor jonge mensen die in de huursector ongelijk worden behandeld. “Er zijn in de huursector regels die niet worden gehandhaafd en dat leidt tot scheve verhoudingen en jonge huurders die onnodig kromliggen voor de huur. We willen huisjesmelkers aanpakken en de problemen in de huurmarkt aan de kaak stellen.”

Huurprijs berekenen
Ook de gemeente Rotterdam is bezig met een campagne om huurders bewust te maken van huren die te hoog kunnen zijn. Via de huurprijscalculator kan je kijken of je huur niet te hoog is.