Rotterdammers lopen mee in de ‘Eerlijke Klimaatmars’

Tienduizenden mensen kwamen bijeen om te protesteren voor een beter milieu. Ook een toegewijde groep Rotterdammers verzamelde zich, met spandoeken, op Centraal om samen af te reizen naar de mars in Amsterdam.
In december 2018 werd het concept-klimaatakkoord overhandigd aan het kabinet. Dit klimaatakkoord moet er voor zorgen dat CO2-uitstoot wordt teruggebracht. Een van de doelen is dat In 2030 de CO2 uitstoot met 49 procent is gedaald ten opzichte van 1990. Een aantal andere plannen, van dit ruim 200 pagina’s tellende akkoord is:

-De belasting op gas gaat omhoog.
-De industrie moet plannen maken om minder CO2 uit te stoten en ze moeten meer energiebelasting betalen. Zo niet dan kunnen ze een boete krijgen. Deze boetes kunnen weer gebruikt worden door bedrijven om projecten te financieren die leiden tot minder CO2 uitstoot.
-Over twee jaar komt er een subsidie van 6000 euro voor elektrische auto’s.

De deelnemers van de protestmars zijn niet blij met dit klimaatakkoord. Bas Oudenaarden noemt het “Het is een farce. Een debacle. Het is geschreven door de industrie en dat zie je ook. De kosten komen niet bij de vervuilers, maar bij de burger.” “Het gaat lang niet ver genoeg dus er moeten echt veel meer maatregelen worden genomen.” vindt één van de andere deelnemers Rutger Henneman.

De mars is georganiseerd door Milieudefensie, de FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond en Oxfam Novib. Op de Dam waren optredens van Claudia de Breij en Typhoon. Het was het een drukte van jewelste. Greenpeace schat dat er zo’n 40.000 protesteerders waren.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter