Gratis naamswijziging voor Rotterdammers met koloniale achternaam

De gemeente Rotterdam gaat het veranderen van achternamen voor Rotterdammers met een slavernijverleden vergoeden. Voorheen moest je de kosten zelf betalen, maar sinds 1 mei 2023 betaalt de gemeente het. Rotterdam is de eerste en enige gemeente tot nu toe met deze maatregel. De gemeente heeft deze verandering ingesteld, doordat het hebben van een achternaam die verwijst naar een pijnlijk verleden niet prettig kan zijn.

“Eindelijk iets positiefs. Blij dat mensen hier gebruik van kunnen maken”, zegt Dajana Duka van BIJ1. “Sowieso duren zaken best wel lang bij de gemeente.” Het veranderen van je naam kost normaal gesproken 835 euro, de kosten van het krijgen van een nieuwe geboorteakte is 15,70 euro en daarnaast moet je een verklaring krijgen van een psycholoog, wat ook weer kosten met zich meebrengt.

In 2021 heeft het College van Rotterdam aan het Rijk gevraagd om deze kosten af te schaffen voor Rotterdammers met voorouders die tot slaaf zijn gemaakt. Voor nu heeft alleen Rotterdam deze maatregel, maar in 2024 wordt een landelijke regeling verwacht. “De overheid moet de verantwoordelijkheid hiervoor dragen. Dit is de geschiedenis van heel Nederland en niet van de gemeenten.”

Trots op achternaam
Je achternaam kan een last of een trots zijn. Het zegt iets over wie je bent en het verleden van je familie. De Surinaamse Rotterdammer Rosa Weekers twijfelt daarom nog of ze haar achternaam wil veranderen. “De naam die ik nu heb is een Surinaamse achternaam en ik ben daarmee trots op wat deze familie heeft bereikt”, legt ze uit. “Ik vind de optie hebben wel mooi en belangrijk, maar ik zou niet weten in wat ik mijn naam moet veranderen. Want ik ken de achternaam van mijn slaafgemaakte voorouders niet.”