Rotterdammers over afschaffing mondkapjesplicht ‘Blij dat hij af mag’

Vandaag is het zo ver: de laatste coronamaatregelen worden afgeschaft. Het thuiswerkadvies komt te vervallen, testen voor toegang hoeft niet meer en misschien wel de grootste stap: aan de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer komt ook een einde. Wij vragen de Rotterdammers op Beurs wat dit voor hen betekent.

“Ik vind het echt onzin, want er zijn nog steeds veel besmettingen”, vertelt een trampassagier. “Ik blijf hem voorlopig gewoon dragen.” De meningen zijn echter verdeeld, want een andere voorbijganger geeft aan blij te zijn dat de regel is afgeschaft. “Er is allang bewezen dat een mondkapje niet echt werkt, dus ik ben blij dat hij af mag.” Een reiziger geeft aan zelf liever een mondkapje te dragen, omdat ze kwetsbaar is. “Maar ik snap heel goed dat anderen hem afdoen. Het is benauwd, en je bril beslaat er van.”

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer is vanaf nu een advies op drukke plekken. Op luchthavens en in het vliegtuig blijft een mondkapje wèl verplicht. Het thuiswerkadvies dat nog van kracht is vervalt, maar hybride werken wordt gestimuleerd. Tenslotte is de regelgeving wat betreft reizen naar Nederland versoepeld.