Rotterdammers over pesten op de werkvloer: ‘Mensen durven soms niet naar werk te komen’

Pesten komt voor in alle lagen van de samenleving. Niet alleen op basis- of middelbare scholen, maar óók op de werkvloer. Maar liefst één op de acht werknemers wordt namelijk gepest. OPEN Rotterdam gaat vandaag, tijdens de Landelijke Dag tegen Pesten, de straat op om Rotterdammers op Kop van Zuid te vragen naar hun ervaringen met pesterijen op de werkvloer.

“Er gebeuren veel dingen op de werkvloer waar niemand iets vanaf weet. Mensen durven soms niet meer naar werk te komen, omdat ze gepest worden en dat vind ik gewoon heel erg”, vertelt één voorbijganger.

Zelf heeft zij ook te maken gehad met pesterijen op de werkvloer. “Het is geen pretje. Het is niet leuk. De sfeer op de werkvloer is gewoon gemeen. Ze zijn heel erg misgunnend, jaloers, racistisch”, vertelt ze. “Maar ik weet dat ik nu in mijn power sta. I’m taking my power back. Ik probeer ook gewoon andere gepeste mensen te motiveren om niet in de negativiteit te blijven hangen. Wees de persoon die je moet zijn”, vervolgt ze.

“Waarom zou je andere mensen moeten kwetsen omdat ze anders zijn? Doe eens lief zou ik zeggen”, voegt een andere voorbijganger toe, die zelf ook te maken heeft gehad met pesterijen. “Dat is in het begin niet leuk. Je leert er wel mee omgaan, maar nogmaals, pesten is gewoon niet leuk.”