Rotterdammers over prijsstijging: ‘Het is verschrikkelijk hoeveel geld je kwijt bent’

Alles in de winkel lijkt steeds maar duurder en duurder te worden. Zo betaal je al snel drie euro voor een doosje eieren. OPEN Rotterdam vraagt Rotterdammers bij het winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde wat zij vinden van de prijsstijging en hoe ze hier mee om gaan.

In april 2022 stegen de prijzen van consumentengoederen met maar liefst bijna tien procent in vergelijking tot vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de prijzen van voeding daarentegen flink meer gestegen dan in maart. Een schatting maken van hoe duur een doosje van zes eieren nou echt kost is voor veel Rotterdammers erg lastig. “Het is verschrikkelijk hoeveel geld je tegenwoordig moet betalen voor je boodschappen”, vertelt een voorbijganger.

Een buurtbewoner vertelt ons dat zij steeds minder spullen koopt voor hetzelfde geld. Zij verwacht dat de prijzen nog meer zullen stijgen gezien de oorlogen in de wereld en de verslechterde economie. “Ik denk dat als de prijzen blijven stijgen het moeilijker wordt voor de Rotterdammers met een lager inkomen, het leven zal voor hen steeds moeilijker worden.” Een andere Rotterdammer denkt dat de prijzen goedkoper worden. “De prijzen kunnen niet alsmaar blijven stijgen, want mensen gaan het niet meer kopen.” Ze merkt het ook aan haar zelf, ze koopt alleen nog maar producten die ze echt nodig heeft.