Rotterdammers reageren op virale “All eyes on Rafah” post: ‘Het is heel luid als je nu stil bent’

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: het AI-gegenereerde beeld van een tentenkamp met de woorden “All eyes on Rafah”. Mensen over de hele wereld delen de post massaal op hen Instagram stories om hun steun te betuigen aan de Palestijnse bevolking. Deze post is een reactie op de verschrikkelijke gebeurtenissen bij het kamp in Rafah waarvan schokkende beelden de wereld over gaan. Drie Rotterdammers hebben ook de post gedeeld en vertellen waarom. “ “Er staan toch meer mensen aan de goede kant van dit verhaal dan je denkt.”

Afgelopen zondagavond werd het vluchtelingenkamp in het westen van Rafah gebombardeerd door Israël waarna er een vuurzee ontstond. Tientallen stierven en honderden raakten gewond. De beelden die daarvan vrij zijn gekomen, zijn gruwelijk. De post “All eyes on Rafah” is een reactie hierop.

Hoe meer stemmen, hoe beter

Nora deelt sinds het begin al veel over de genocide in Gaza. Deze viral post was voor haar slechts een van velen. “Ik ben blij dat ik nu eindelijk een post voorbij zie komen die echt heel veel mensen delen. Ik denk dat de gebeurtenissen in Rafah en de beelden die daarover naar buiten komen voor veel mensen de grens zijn. Nu wordt het pas echt duidelijk wat er wordt bedoeld met een genocide. Je kan er niet meer omheen. Het is heel luid als je nu stil bent.”

Nora vergelijkt de “All eyes on Rafah” post met het zwarte vierkantje dat in 2020 massaal werd gedeeld tijdens de Black Lives Matter beweging. “Ik denk dat mensen die hiervoor stil zijn geweest, door het delen van deze post denken ‘zo heb ik ook mijn steentje bijgedragen’. Maar het helpt Palestina en je uitspreken kan beter laat dan nooit.”

Een andere Rotterdammer die liever haar naam niet noemt, is het daarmee eens, zo herhaalt ze de bekende quote: “The best time to speak up is earlier, but the second time is now”. Ze gaat verder: “Ik vind het goed om te zien dat mensen die hiervoor niks hebben gedeeld zich toch gesterkt voelen door zo een post. Alle beetjes helpen. Wij als burgers hebben geen politieke macht of de macht van het grote geld, maar wel van het aantal. Als je met zoveel mogelijk mensen ergens iets van vindt en daar ongenoegen over uit, denk ik dat we met zijn allen een verschil kunnen maken. We trekken nu echt de aandacht en ik hoop dat dat voor meer beweging naar een ceasefire zorgt.”

Ook Demi deelde de virale post in haar Instagram Stories, maar voor haar was dat meer een weloverwogen keuze. “Ik deel bijna nooit iets op social media, dat is voor mij minder vanzelfsprekend. Wel ben ik mentaal erg bezig met de genocide en vind ik het enorm heftig. Ik heb altijd de tijd nodig om dingen goed te verwerken, waardoor het me wat langer heeft gekost om me uit te spreken. Maar bij de ‘All eyes on Rafah’ post voelde ik me uitgenodigd om het te delen.”

De heftige beelden uit Rafah hebben veel losgemaakt bij Demi. “In de drukte van het leven komt het soms niet goed binnen wat er allemaal gebeurt. Dat besef is nu wel volledig bij me binnengekomen. Het feit dat er geen einde aan lijkt te komen … dat vind ik heel heftig. Wij delen dan wel met zijn allen proactief plaatjes, maar ik voel me alsnog machteloos. Er gebeurt niks vanuit het Westen.”

Hoop

Dat deze post zo massaal wordt gedeeld, geeft toch een beetje hoop. Zo zegt de anonieme Rotterdammer: “Er staan toch meer mensen aan de goede kant van dit verhaal dan je denkt. Het is dubbel, want er gebeurt alsnog te weinig, maar het geeft stiekem een beetje hoop dat steeds meer mensen de goede kant op bewegen.”

Nora sluit hierbij aan: “Het bereik groeit. Steeds meer mensen staan op tegen genocide. Ik hoop dat nog meer mensen boos worden en druk gaan zetten op overheden om dit te stoppen.”