Rotterdammers staan stil bij genocide tijdens Nationale Dodenherdenking

Zoals ieder jaar vindt op 4 mei in Nederland de Nationale Dodenherdenking plaats, en dus ook in Rotterdam. Wat deze dag voor veel mensen anders maakt dan voorgaande jaren is de oorlog in Gaza. Zo was er op de begraafplaats in Crooswijk de Dodenherdenking en in het Hiphophuis een Nakba Herdenking. Bij die laatstgenoemde herdenking herinneren Palestijnen jaarlijks dat de staat Israël werd gesticht in 1948 en honderdduizenden Palestijnen zijn verdreven of gevlucht uit Israël.

Op de Begraafplaats Crooswijk nemen iets meer dan honderd mensen plaats op de stoeltjes. Onder hen is ook burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Herdenken is belangrijk, elk jaar opnieuw om de slachtoffers te eren en nieuwe slachtoffers te voorkomen. Om gevallen strijders te bedanken voor de offers die zij brachten voor onze vrijheid”, zei de burgemeester in een speech. Het taptoe signaal klonk daarna, waarop twee minuten stilte in acht werden genomen. Daarna klonk traditiegetrouw het Wilhelmus. “Ik herdenk mijn overgrootvader. Hij is gefusileerd (geëxecuteerd, red) in 1945 en is hier bij het eregraf begraven”, vertelt een aanwezig jonge vrouw in Crooswijk.

Een paar kilometer verderop in de Delftsestraat in het Hiphophuis komt ook een tiental mensen samen. “Wij organiseren hier de Nakba Herdenking. “Daarin herdenken we de Palestijnse mensen die door de Zionistische bendes zijn vermoord en verdreven. Maar we gaan niet alleen de Palestijnse doden herdenken. We gaan ook zeker de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken”, vertelt organisator Meriç Esin. Het kan voor de aanwezigen in het Hiphophuis, maar ook op Begraafplaats Crooswijk goed samengaan op een dag als 4 mei. “Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Als je aandacht besteedt aan Palestina, zeg je ook niet meteen dat iedereen in Israël slecht is. Vandaag herdenken we de joden die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook andere oorlogsslachtoffers en daar hoort ook bij wat er nu gaande is in Israël en Gaza”, vertelt een bezoeker bij de Begraafplaats Crooswijk.