Rotterdammers te gast bij NOS-talkshow over Indië Herdenking vanuit Cruise Terminal Rotterdam

Het is zaterdag 15 augustus precies 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Met de vrede kwam toen in de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië een einde aan het bewind van de Japanners. Daar wordt deze dag op verschillende plekken in de stad bij stil gestaan. Zo is er ’s ochtends een herdenking bij de Boompjeskade en is er ’s avonds een speciale talkshow van de NOS.

Vanaf 19.50 uur is op NPO 2 live het praatprogramma ‘Van Jakarta naar Rotterdam’ te zien van de NOS. Vanuit de Cruise Terminal in Rotterdam gaat gespreksleider Winfried Baijens in gesprek met cultuurhistoricus Nancy Jouwe, directeur van het Moluks Historisch Museum Henry Timisela en bestuurslid van de Indië Herdenking Rotterdam, Tenny Tenzer.

Tenzer zal dan ongetwijfeld terugblikken op de herdenking in Rotterdam. Om 11.00 uur is er een besloten plechtigheid aan de Boompjeskade om stil te staan bij dat het precies 75 jaar geleden is dat de Japanners capituleerden en een einde komt aan Tweede Wereldoorlog. Daarbij is vanwege corona geen publiek aanwezig, Rotterdammers met Indische links herdenken vooral online.

Meerdere prominente Nederlanders met een Indisch verleden spraken in aanloop naar de Indië-herdenking hun kritiek uit op de manier waarop de herdenking is ingericht, zoals bijvoorbeeld blijkt uit dit artikel van de NOS.
De herdenking zou voorbijgaan aan de Indonesische slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en er zijn te veel symbolen aanwezig die verwijzen naar het koloniale verleden van Nederland, is een deel van kritiek.

Ook Henry Timisela en Tenny Tenzer voelen voor een verandering in de manier van herdenken. Tenny is bestuurslid van de Indië-herdenking aan de Boompjes in Rotterdam, de lokale herdenking die 10 jaar geleden in het leven is geroepen. Daarnaast is Tenny programmamaker en maakte hij onder meer de documentaire serie I.N.D.O. van OPEN Rotterdam. Tenny vindt dat de sfeer op de Indië-herdenking te zwaar is waardoor hij minder interessant is voor de jongere generatie Nederlanders met een Indische achtergrond. “Toen ik voor de docuserie I.N.D.O. verslag deed van Keti Koti in Rotterdam was dat voor mijn een eyeopener. Daar wordt ook iets vreselijks herdacht, maar toch wordt daarbij ook het leven gevierd. Er wordt gedanst. Er worden sigaren gerookt en er worden drankjes gedronken. De Indië-herdenking is daarentegen erg ingetogen.”

Henry Timisela maakte samen met zijn broer Joshua Timisela humoristische theaterproducties en een speelfilm over de Moluks-Nederlandse identiteit (The Brothers Timisela). Henry is nu directeur van het Moluks Historisch museum in Den Haag. Ook Henry vindt dat het tijd is voor een andere vorm van herdenken. “We moeten niet alleen wat de Nederlanders is overkomen herdenken, maar ook wat er daarna is gebeurd. We moeten ook inclusief gaan herdenken.” Met wat daarna is gebeurd doelt Timisela op de bloedige onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië die plaatsvond na de Tweede Wereldoorlog tussen Nederlandse troepen en Indonesische Nationalisten.

De Indië-herdenking 2020 is op zaterdag 15 augustus tussen 11.00 en 11.30 uur live bij OPEN Rotterdam. Te volgen via een livestream op onze Facebookpagina en op ons televisiekanaal: kanaal 1349 (KPN, XS4ALL en Telfort) en kanaal 36 (Ziggo).

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat