Rotterdammers trakteren de koning op zijn verjaardag met royale gerechten en swingende dansers

Koningsdag staat voor de deur en dat belooft dit jaar een extra groot en koninklijk feest te worden. De Oranjes vieren de verjaardag van koning Willem-Alexander namelijk dit jaar in onze Maasstad. In de serie ‘Voor de Koning’ zie je hoe Rotterdam zich opmaakt voor de komst van de Koninklijke familie.  In deze aflevering beleven we de finale van hét Rotterdamse Koningsgerecht en zijn we bij de repetities van een swingend dansspektakel voor de koning.

De finale van hét Rotterdamse Koningsgerecht
Welke Rotterdammer mag straks op Koningsdag het meest koninklijke gerecht voorschotelen aan zijne Majesteit? De Buik van Rotterdam organiseerde ter ere van het 10-jarige koningschap een bijzondere wedstrijd: hét Rotterdams Koningsgerecht. Uit de ruim honderd deelnemers haalden vijf Rotterdammers de finale, die plaatsvond in Dudok aan de Maas op de Kop van Zuid. 

Daar werd de winnaar bepaald door middel van een live cook-off! Tijdens de finale toverden de finalisten hun ingestuurde gerecht tevoorschijn in de keuken van het gebouw. Een kritische vijf-koppige jury, bestaande uit onder andere Gijsbregt Brouwer van De Buik, koos de winnaar. “We hebben met de jury bedacht dat het vooral een Rotterdams gerecht moet zijn. Dus dat het Rotterdams DNA moet hebben, maar ook dat je het makkelijk na kan maken en lekker is.” 

Makkelijk is dat niet, want de finalisten hadden hun meest Rotterdamse, koninklijke en creatieve gedicht ingestuurd.  Zo creëerde chef Rahul de Kubuswoning Tikka – een ode aan de bijzondere architectuur in onze stad, en Peter maakte een oranje-bitter van lokale producten van zijn boerderij op Rhoon.

Een swingend spektakel voor de royals 
Op Koningsdag wordt Willem-Alexander tijdens de Koningsroute getrakteerd op een ’culturele carwash’, samengesteld door choreograaf Rajiv Bhagwanbali. De Royals worden door King & Queen Zomercarnaval (Ana Tromp & Kevin Gumbs) meegenomen voor een wandeling langs verschillende dansende en zingende cultuurgemeenschappen op de Pretorialaan in Rotterdam-Zuid. 

“Hier ontmoet de koninklijke familie alle culturen van de stad”, vertelt de choreograaf. De deelnemende groepen zijn de Kotomisi’s van Tailors and Wearers, Dakka Sultana, Bellyssima, Desi Steps, Tina launda ke Naach, Cabo Verde Chegou, The Spirits of Bhaitak en Striktly Salsa – allemaal culturele organisaties uit de stad. In totaal doen er zo’n tweehonderd Rotterdammers mee met de swingende wandeling voor de koning.

Een choreografie met zo veel mensen uit allemaal verschillende groepen, dat doe je niet zomaar. Daarom wordt er flink geoefend in het Sportcentrum in Kralingen. Maar hard repeteren is geen enkel probleem voor Rajiv en de groepen. “Het is voor mij echt heel natuurlijk om dit te doen, omdat het zo erg in het DNA van Rotterdam zit dat we vieren dat we zo verschillend zijn. En met Koningsdag doen we eigenlijk niks anders!” Elizia Lopes van Cabo Verde Chegou legt uit: “We laten echt onze cultuur zien in de manier van zijn en de manier van dansen.”