Rotterdammers vieren ‘lichtjesfeest’ Divali in Theater Zuidplein

‘Subh Divali!’, wordt gezegd tijdens het vieren van Divali. Het Theater Zuidplein was op zondag 23 oktober het decor van de Divali Familieshow. Divali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme, waarbij diya’s (aardewerken lampjes met olie) worden aangestoken. Tijdens het evenement in Charlois werd er gegeten, genoten van muziek en de laatste inkopen gedaan.

Divali staat in Nederland bekend als het lichtjesfeest. Met Divali wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd. Het licht wint het van de duisternis. De godin Lakshmi wordt vereerd, de godin van rijkdom, geluk en licht. Het is het belangrijkste en meest gevierde festival in heel India.

In Theater Zuidplein legt pandit Deepak uit wat Divali is. De rol van een pandit is heel belangrijk in de hindoegemeenschap, want de pandit houdt zich bezig met de religieuze en spirituele opvoeding en begeleiding van de mensen.

Het bericht gaat verder onder de video.

Pandit
Deepak komt zelf uit een pandit familie. Dus in zijn geval is de bloedlijn waar hij toe behoort belangrijk. Maar dat hoeft niet altijd. Een pandit moet vooral goed onderlegd zijn in de normen en waarden van het geloof. Er wordt van je verwacht dat je afstand neemt van bepaalde dingen en dat je in staat bent om de gemeenschap te dienen. “Je gaat dan bij een guru of verschillende guru’s in de leer”, legt pandit Deepak uit. “Verder doe je een studie, maar je opleiding is eigenlijk oneindig.” Deepak heeft zelf voornamelijk in Suriname zijn studie gevolgd en gedeeltelijk in Nederland.