Rotterdammers willen familie terug uit het buitenland

Sinds het uitbreken van de coronacrisis zitten veel Rotterdammers vast in het buitenland. Steeds meer landen hebben hun grenzen en luchtruimen gesloten. Rotterdammers wachten af tot familieleden weer thuis kunnen komen.

Vliegtuigmaatschappijen als KLM en TUI hebben besloten niet meer te vliegen naar het buitenland, alleen om Nederlanders op te halen uit het buitenland. “Wij gaan met lege vliegtuigen naar de landen toe en halen mensen op”, zegt stewardess Zoë van de KLM. Toch is het voor sommige Rotterdammers moeilijk om te terug te komen. Vliegtickets richting Nederland kosten honderden euro’s.

De man van Els van der Zeeuw uit Rotterdam is gestrand in Gambia. “Mijn man ging drie weken met vakantie naar Gambia. We hoorden gisteren dat alle reguliere vluchten waren gecanceld. Hij heeft zich gemeld bij de Ambassade in Dakar en kreeg vanochtend een mailtje dat hij naar Dakar kon vliegen maar tegen de tijd dat hij op het vliegveld kwam, was die vlucht al weg. Die vlucht zou anders ook heel veel geld hebben gekost.” De kans is groot dat Els haar man enkele weken of zelfs maanden moet missen als er geen andere oplossing komt. Haar tip naar anderen is: “Vooral niet in paniek raken en contact blijven houden met familie en de ambassade.”

Volgens Raoul uit Noord proberen veel mensen uit de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam ouderen uit Marokko naar Nederland te halen. “Het land zit nu in lockdown en dat betekent dat ze de deur helemaal niet meer uit kunnen. In Nederland hebben ze betere leefomstandigheden en is het minder erg om thuis te blijven.” Zij proberen nu via de ambassade de familieleden naar Nederland te halen.

Laurens, het broertje van Madelaine uit Blijdorp reist door Thailand. “Ik maak me vooral zorgen omdat alle hostels en hotels hun deuren sluiten voor toeristen. De mensen zijn veel minder aardig en gastvrij. Dadelijk komt hij zonder onderdak te zitten.” De familie van Madelaine doet er nu alles aan om haar broertje terug te krijgen naar Nederland. Madelaine maakt gebruik van de applicatie ‘Life360’, waarmee ze haar broertje kan volgen. “Op deze manier weet ik in ieder geval waar mijn broertje is.”

Zit jouw familie vast in het buitenland, dan hebben we hier een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Blijf contact houden met de reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij;
  • Schrijf je in bij de ambassade en laat weten dat deze persoon terug wilt;
  • Spreek je familie dagelijks via de Whatsapp, Skype of een andere app;
  • Maak gebruik van apps zoals Life360 zodat je in de gaten kunt houden waar je familie is;
  • Zorg voor goede accommodatie;
  • Houd de actuele informatie over reizen tijdens de coronacrisis in de gaten.

Hier vind je meer informatie over de maatregelen rondom reizen tijdens de coronacrisis.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat