Rotterdammers willen heel graag wél zwemmen bij het nieuwe Coolhavenpark

Het lijkt verdacht veel op een ideale zwemplek: heerlijk grasveld om je handdoek op te leggen, een trapje om het water uit te komen en dan dat verkoelende water… Maar dat is het nieuwe Tuschinskipark bij de Coolhaven toch echt niet. Veel Rotterdammers zijn het daar niet mee eens en delen creatieve oplossingen.

Veel Rotterdammers werden de afgelopen dagen verbaasd uit het water gehaald bij de Coolhaven door boa’s en politieagenten. Zwemmen in het water is er namelijk verboden en de boete is niet mals: 150 euro. Maar, de behoefte aan openbare plekken om te zwemmen is met deze hete dagen hoog. Rotterdammers reageerden dan ook op sociale media, zoals Facebook en Twitter met voorstellen hoe er wél gezwommen kan worden in de stad. Gemeenteraad, lees je mee?

Corinne: Naast dit natuurbadje in Albanië (Sarande) meren talloze grote schepen aan (internationale ferry). Het kan dus (ech wel)

Guido: Scheidt het netjes ., of achter bij luxor theater in de Rijnhaven nog mooier ., mooi veldje erbij

Corinne: Rijnhaven 2025? Hoeft SVH ook niet meer naar Montenegro

“Ik snap dat het lekker weer is en we doen het echt niet om mensen te pesten, maar het kan gewoon gevaarlijk zijn om hier te zwemmen”, vertelt een boa bij de Coolhaven. Omdat het water niet is aangemerkt als officiële zwemwaterlocatie, wordt de waterkwaliteit niet gecontroleerd en kan er sprake zijn van gezondheidsrisico’s.“Daarnaast kunnen langsvarende schepen een zodanige stroming veroorzaken die een groot risico vormt.”

In de Rijnhaven ligt op dit moment al een zwembad in de haven. Het mag alleen niet gebruikt worden, omdat het water, net als in de Coolhaven, niet als zwemwater gekenmerkt is.

Dit is er aan de hand in Coolhaven
Het leek de nieuwe zwemhotspot van Rotterdam, maar zwemmen in het water van het Tuchinskipark blijkt toch echt verboden te zijn. Handhavers zijn druk met waterratten te wijzen op de risico’s van een duik nemen in natuurwater en in de toekomst moeten verbodsborden bij de Coolhaven daar aan bijdragen.