Rotterdammers zetten zich in voor nieuwe toekomst Zomerhofkwartier

Het Zomerhofkwartier wordt weer nieuw leven ingeblazen. Er komen honderden woningen bij en er is ook plek voor ondernemers en horeca. Het burgerinitiatief ZOHOcitizens, Havensteder en de Gemeente Rotterdam werken samen om het gebied weer op te laten bloeien.
Ondernemers en bewoners van het Zomerhofkwartier, oftewel ZOHO, hebben zich verenigd in het burgerinitiatief ZOHOcitizens. Ariënne Boelens is bestuurslid van ZOHOcitizens. Zij vindt het belangrijk om mee te bepalen over de toekomst van het gebied: “We hadden zoiets van we willen niet weggegooid worden uit dit stukje stad, maar dat gaat misschien wel gebeuren. Wij zijn ons gaan bemoeien met dit stukje stad. Dat doen we gelijk met de eigenaren en belanghebbenden in dit gebied”. Het is voor Ariënne een niet betaalde functie. Ze vindt dat niet oneerlijk, ook al kost het haar veel tijd: “Juist het feit dat ik me er aan irriteerde heeft ervoor gezorgd dat ik dit met al die overgave doe”. Ariënne hoopt dat het gebied over een paar jaar nog wel het bijzondere karakter heeft: “Ik hoop dat er een bijzonder mix is van makers en bewoners. En dat er nog hele rauwe stukken zijn waarin we een experiment kunnen aangaan. Dat hoop is wel. Dat dat rauwe stukje stad ook nog een beetje rauw blijft en niet een soort Zoetermeer wordt”.

In ZOHO loopt een verkooptraject van alle commerciële panden van Havensteder en de gronden van de Gemeente Rotterdam. Partijen die het gebied willen herontwikkelen kunnen zich aanmelden. Uiteindelijk blijft er 1 partij over. De gemeente, ZOHOcitizens en Havensteder hebben allemaal één derde van de stem voor de nieuwe plannen. Het gebied dat ontwikkeld wordt is ongeveer 70.000m². Grotendeels zal dat een woonprogramma zijn. Er komen zo’n 500 á 600 woningen en daarvan is 30% bestemd voor de sociale huur. De rest voor middenhuur, voor duurdere huur en verkoop. De Gemeente Rotterdam, Havensteder en ZOHOcitizens werken intensief samen in ZOHO. Tom Hoekveld, Onderhoud en Projectmanagement Havensteder, is blij met de samenwerking: “Conflicten of onenigheden zijn niet aan de orde. Uiteraard hebben we verschillende perspectieven en belangen en komen die niet altijd helemaal goed overeen met elkaar”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter