Rotterdam is koploper femicide van Nederland. Het is een van de vele redenen dat social designer Anouk van Mil en historicus Marjan Beijering het initiatief namen voor het Rotterdamse jaar van de vrouw 2025. Het jaar werd geopend op internationale vrouwendag in het stadhuis.
“Er is werk aan de winkel”, vertelt Anouk, “In de landelijke politiek zien we dat op het gebied van abortuszorg er moties zijn aangenomen om dat te beperken, maar in Rotterdam zien we dat vrouwen nog steeds onveilig zijn op straat, dat we koploper zijn op het gebied van femicide, er is nog steeds een gemiddeld lager uurloon bij vrouwen dan bij mannen in Rotterdam. We kunnen een heel lijstje op blijven noemen.”
Genoeg redenen voor Anouk en haar “partner-in-feministic-crime” Marjan om het Rotterdamse jaar van de vrouw te organiseren. Ze raakten geinspirieerd door het eerste internationale jaar van de vrouw 50 jaar geleden in 1975, georganiseerd door de Verenigde Naties. Het leek hen een goed idee om nu de balans op te maken en daarnaast de vele vrouwen die zich inzetten voor een betere positie van de vrouw te verenigen. “We vinden dat de vrouwen in Rotterdam zichtbaarder mogen zijn, dat hun stemmen beter gehoord moeten worden en we willen vooral die netwerken verstevigen, omdat we denken dat dat de positie van vrouwen in de stad enorm versterkt”, vertelt Marjan.
Aankomend jaar zullen er in de stad tal van evenementen zijn die in het teken staan van gelijkheid en emancipatie. Het jaar van de vrouw zal symbolisch eindigen op 10 december 2025 wat samenvalt met de internationale dag van de rechten van de mens.