Rotterdamse aanpak tegen misdrijven werkt

De Rotterdamse aanpak van high impact crimes (HIC) werkt. Het gaat hierbij om de aanpak van misdrijven die een grote impact hebben op het leven van de slachtoffers, zoals overvallen, straatroven en woninginbraken.

Rotterdam heeft het afgelopen jaar de aanpak van woninginbraken met succes uitgebreid. In 2014 zijn in dertien Rotterdamse wijken stadswachten van deur naar deur gegaan om met de bewoners over het tegengaan van woninginbraken te praten. In de strijd tegen woninginbraken wordt in Rotterdam een nieuw middel ingezet: de lokwoning. Het gaat hierbij om een woning die zo is ingericht dat daders bij een (poging tot) inbraak tegen de lamp lopen en met succes strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. De lokwoningen worden ingezet in gebieden met veel woninginbraken, zoals Bloemhof, Vreewijk, Groot-IJsselmonde en Delfshaven.
Politiechef Frank Paauw heeft vandaag de resultaten van de aanpak in 2014 en het eerste kwartaal van 2015 gepresenteerd. Hieruit blijkt dat de Rotterdamse aanpak leidt tot een verdere daling van het aantal misdrijven. Sinds 2014 zijn de straatberovingen van 1200 naar 699 gegaan. Het aantal overvallen is ook gedaald van 232 naar 164.
Justitie Rotterdam gaat nu ook bij criminele jongeren een proef doen met elektronisch toezicht, door middel van enkelbanden.